appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Nieuwe misdaadpodcast: De Blankenberge Tapes

The Phoney Club
vrijdag 10 mei 2019 | VPRO | Hoorspelhalfuur Twitter

Aangemoedigd door de true crime-hype die door podcastland raast, besloten Tom Hofland en Pascal van Hulst hun eigen misdaadverhaal te vertellen: dat over twee moordzaken en een prille liefde die samenkomen in een hotel aan de Vlaamse kust. 

Teaser van De Blankenberge Tapes

Spoiler Alert

Wie het liefst onbevangen een podcast ingaat, raden we aan direct te gaan luisteren en niet verder te lezen. Want de volgende zin in dit artikel kan gerust als spoiler worden beschouwd.

Wie De Blankenberge Tapes luistert, heeft namelijk het gevoel naar een authentieke true crime-podcast te luisteren, maar niets is wat het lijkt. De hele serie is bedacht, geacteerd en tot in de puntjes geregisseerd. 

'Een hoorspel is zó jaren 50'

In een interview in de VPRO Gids vertelt Hofland waarom ze het hoorspel nieuw leven in willen blazen: "Het hoorspel komt vaak gemaakt en gedragen over, zo jarenvijftigachtig,’ zegt Hofland. ‘Dat klinkt misschien een beetje oneerbiedig, maar we wilden graag eens iets anders proberen. Met verhalen tot gevolg waar je echt in opgaat en helemaal in gelooft."

Makers Tom Hofland en Pascal van Hulst (bron: Miriam Guttmann)

Roodkapje

De truc waarmee Hofland en Van Hulst dit bereiken, is het gebruik van slechts een samenvatting in plaats van complete scripts. "Wanneer je een korte inhoudsbeschrijving uit je hoofd gaat navertellen, moet je nadenken over je woorden en dat klinkt anders dan een van buiten geleerde tekst. Het gaat meer op een documentaire lijken."

"Neem bijvoorbeeld het sprookje over Roodkapje. Als je een paar mensen vraagt hoe dat gaat, zullen de belangrijkste elementen waarschijnlijk overeenkomen, maar elke versie die je hoort is anders. Spontaner, authentieker."

Kan je niet wachten?

De eerst aflevering van De Blankenberge Tapes wordt vrijdagnacht om 00:00 uur in het Hoorspelhalfuur uitgezonden op NPO Radio 1. Kan je niet wachten? De hele serie is al te vinden in je favoriete podcast-app, zoals iTunes en Stitcher.

Een groter budget

Het is niet de eerste keer dat Hofland en van Hulst deze methode gebruiken om een docu-fictie hoorspel te maken. Eerder maakten ze Babyloneen spookachtig mysterie rond een meer en een verlaten huis in Tsjechië. Maar waar Babylon nog ingesproken werd door de makers zelf, was er voor De Blankenberge Tapes budget om met acteurs te gaan werken, zoals Nyncke Beekhuyzen en Johan Heldenbergh.

Verzin het zelf maar

"We zochten naar acteurs die konden of wilden improviseren. Behalve een algemene korte inhoud die iedereen te lezen kreeg, gaven we ieder een pagina met informatie die alleen hun personage betrof. Vervolgens gingen we de acteurs een voor een interviewen over 'wat er gebeurd was', in een studiootje dat we afgelopen februari gedurende een paar dagen in het vakantiehuis van m’n schoonvader hadden ingericht. In Blankenberge, de Belgische kustplaats, zodat we allemaal het juiste decor voor ogen hadden; hetzelfde café en dezelfde hotelkamer hadden gezien waar bepaalde scènes zich afspelen."

Meer weten?

Lees het hele interview over de ontstaansgeschiedenis van de podcast hier.

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1