appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Langs de Lijn En Omstreken
STER Advertentie

Zo voelden hotelgasten zich tijdens aanslagen in Mumbai in 2008

Filmdepot
zondag 5 mei 2019 | VPRO | Nooit Meer Slapen Twitter

"Een ijzingwekkende film die weinig verhult of romantiseert." Zo omschrijft Pieter van der Wielen de film Hotel Mumbai, die laat zien wat de opgesloten gasten in het Taj Mahal Hotel moesten doormaken nadat terroristen daar in 2008 een aanslag pleegden.

Radio Cinema: Hotel Mumbai

Radicaalislamitische terroristen pleegden in Mumbai destijds gelijktijdig meerdere aanslagen, waaronder op het Taj Mahal Hotel. Omdat het ellenlang duurde voordat de politie het hotel binnen durfde, moesten de gasten zich daar verscholen houden. "Een geslaagde verfilming van een huiveringwekkend drama", aldus Van der Wielen.

'Dit is hoe het gegaan moet zijn'

In het debuut van de Australische regisseur Anthony Maras gaan de binnengevallen terroristen het hotel kamer voor kamer af. "Dev Patel, bekend uit Lion en Slumdog Millionaire speelt een hotelmedewerker die er alles aan doet om zijn gasten gerust te stellen. 200 mensen sneuvelden uiteindelijk, en dit is ongeveer hoe het gegaan moet zijn. Een zeer realistische verfilming."

Crisis-expert Eelco Dykstra: "Mijn achtergrond is ellende, dus ik ben wel wat gewend. Ik heb dan ook een soort afstandelijke houding van die film, maar ik werd er toch ingezogen. Dat geeft wel iets aan."

Het houdt nooit op in Avengers: Endgame

Avengers: Endgame is de slotfilm van de 22-delige Marvel-reeks. Het einde van een eindeloos superhelden-epos.

"Het is allemaal grootser dan groots. De film begint met een rustige barbecue, maar dan... Ineens is iedereen verdwenen en de superhelden moeten hun bijzondere krachten inzetten om iedereen terug te halen en en passant het universum te redden. Er worden mensen de ruimte in geslingerd, er wordt tijd-gereisd, er wordt gevochten tussen titanen..." 

Volgens Van der Wielen doet elke acteur in het telefoonboek van LA mee. "Het goede nieuws voor de Avengers-liefhebber is: in de endgame houdt het nooit op."

Radio Cinema

Radio Cinema is dé podcast over film die je woensdagnacht tussen 01.00 en 02.00 uur hoort in Nooit Meer Slapen. Elke week gaat Pieter van der Wielen samen met filmjournalist Maartje Willems in gesprek over de laatste films. Volg Radio Cinema via Nooit Meer Slapen en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1