Podcast
VPRO

Radio Cinema #11: Bunuel in the labyrinth of the turtles & Leto

foto: Filmdepotfoto: Filmdepot
  1. Nieuwschevron right
  2. Radio Cinema #11: Bunuel in the labyrinth of the turtles & Leto

In de podcast Radio Cinema hoor je wekelijks welke nieuwe films je niet mag missen. In deze aflevering: de Russische punkrockfilm Leto die soms opeens verandert in een videoclip, en Buñuel in the Labyrinth of the Turtles, een animatiefilm over filmlegende Luis Buñuel.

De opkomst van de punkrock in Rusland ten tijde van de perestrojka in 1981, dat is het thema van de Russische zwart-witfilm Leto. "Een film die soms opeens een videoclip wordt waarvan iedereen de tekst lijkt te kennen", aldus filmjournalist Maartje Willems.

Leto (bron: Filmdepot)

Maar als je dacht dat Leto één en al rock en roll is, zit je ernaast. "Het zijn brave, keurige, padvinderachtige jongens die akoestische liedjes maken", vertelt schrijver en columnist Jerry Goossens. "Rock en roll is in Rusland de muziek van de vijand. Ze hebben het de hele dag over Bowie, Iggy Pop en de Talking Heads. Dat mag natuurlijk niet, dat is decadent Westers."

De film doet doet qua sfeer een beetje denken aan 1964, het Kurhaus en de Rolling Stones. "De bedoeling was daar ook dat iedereen braaf bleef zitten nadat André van Duin het voorprogramma heeft gedaan. Waar het daar uit de hand loopt, blijft iedereen hier telkens keurig zitten."

Radio Cinema: 'Leto'

Buñuel in the Labyrinth of Turtles (bron: Filmdepot)

Buñuel in the Labyrinth of the Turtles is een animatiefilm over een documentaire die de beroemde, Spaanse filmregisseur Luis Buñuel wil maken in het achtergebleven gebied 'Las Hurdas' in de Spaanse bergen.

Buñuel stond bekend als een surrealistische regisseur met grote idealen. Zo wilde hij altijd de realiteit bevragen door surrealistische films te maken, zoals ook gebeurt in deze nieuwste release. "Een goede reden om weer eens naar Las Hurdas te kijken, de film waar Buñuel bekend mee werd", aldus Gerhard Busch.

Radio Cinema: 'Bunuel in the labyrinth of the turtles'

Radio Cinema

Radio Cinema is dé podcast over film die je woensdagnacht tussen 01.00 en 02.00 uur hoort in Nooit Meer Slapen. Elke week gaat Pieter van der Wielen samen met filmjournalist Maartje Willems in gesprek over de laatste films. Volg Radio Cinema via Nooit Meer Slapen en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie