appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Stamtafel Den Haag #3: ‘Geen veenbrand, maar een uitslaande brand’

ANP
donderdag 28 februari 2019 | KRO-NCRV | Redactie

Drie weken voor de Provinciale Statenverkiezingen lijkt het oorverdovend stil rond campagnes. "Politici zijn bang voor zichzelf, voor de kiezer, en voor de afstraffing", constateren de politiek commentatoren Sven Kockelmann en Kees Boonman in de podcast Stamtafel Den Haag. Opiniepeiler Maurice de Hond ziet een uitslaande brand.''

"Het is drie weken voor de Provinciale Statenverkiezingen, maar ik heb het nog nooit zo rustig gezien", zegt Sven Kockelmann tegen politiek commentator Kees Boonman. "Ja prima dat wij op vakantie gaan, maar politici moeten het vuur uit hun sloffen lopen om ons een goed verhaal te vertellen", vindt Kees Boonman.

"Het lijkt alsof alles stil staat, en niemand durft met ideeën te komen. Ze zijn bang voor wat komen gaat, bang voor de afstraffing, bang voor minderheden in de Eerste Kamer", vreest Kockelmann. "Ja, en ze zijn bang voor het verdeelde landschap. Niet echt een positief beeld", vindt Boonman. "Je krijgt straks de vreemde situatie dat het land wordt geregeerd vanuit de Eerste Kamer", constateert Kockelmann.

Systeemcrisis oplossen met revolutie

Opiniepeiler Maurice de Hond denkt dat elke verandering van buiten komt, door middel van een revolutie. "Als Fortuyn in 2002 veertig zetels had gehad, dan was dat een revolutie. Macron in Frankrijk, Zweden, Duitsland… Je ziet allerlei vormen van revoluties, het is niet met hooivorken naar het plein gaan", zegt De Hond.

Kees Boonman: "Het wordt tijd dat de politiek met een idee komt over hoe je de democratie in 21e eeuw in stand houdt. Als een systeem zo vast loopt, op allerlei fronten, in allerlei landen, dan is een explosie helemaal niet zo’n gekke gedachte."

Het betonrot in het politieke systeem, de stilte voor de storm rond de Provinciale Statenverkiezingen en de naderende Brexit. Veenbrand of uitslaande vlammen? 

Kees Boonman, politiek commentator

Stamtafel Den Haag

Stamtafel Den Haag is iedere dinsdag vanaf 17:00 uur hier te beluisteren. Of via iTunes en Google Podcasts. 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1