appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Radio Cinema: Vice en Ray & Liz

VPRO
zondag 3 maart 2019 | VPRO | Redactie Twitter

Radio Cinema is dé podcast over film. Deze week praten Pieter van der Wielen en Maartje Willems met filmmaker Eddy Terstall over Vice: een portret van de Amerikaanse vicepresident Dick Cheney. En ze praten met Gerhard Busch van VPRO Cinema over Ray & Liz.

Radio Cinema: Vice

Dick Cheney was vicepresident onder George W. Bush. Acteur Christian Bale kwam flink aan voor de rol van Cheney, die in de film zwijgzaam de macht naar zich toetrekt. "Vicepresident gold ooit als een suf baantje", aldus Van der Wielen. "Beetje een ceremoniële functie, maar deze keer wordt het het centrum van de macht."

Acteur Christian Bale zet iemand neer die bij uitstek charismaloos is

Eddy Terstall

"Ik vond Vice heel indrukwekkend", aldus Terstall. "Christian Bale zet iemand neer die bij uitstek charismaloos is. Cheney kan niet de eerste viool spelen in de politiek maar moet het via de achterdeur doen. Er is een hele mooie scène waar hij voor het Congres probeert te gaan, maar niemand let überhaupt op als hij praat. Hij heeft het gewoon niet."

Radio Cinema: Ray & Liz

Ray & Liz is een Brits drama van fotograaf en kunstenaar Richard Billingham. De film gaat over zijn eigen familie, waarbij hij zijn rauwe jeugd in Birmingham in beeld brengt. Ray & Liz is een film over armoede, verval en alcoholisme.

Anders dan in de meeste kitchen-sink-dramafilms, kijkt Billingham toch wel liefdevol terug op die ouders

Gerhard Bussch

"Er wordt op banken gekotst, dat wordt door de hond weer opgegeten... Ik vond het een beetje een smerige film", aldus Van der Wielen.

Busch: "Point well taken, maar ik vond 'm niet smerig. Wat je ziet is rauw. Billinghams ouders zijn totaal niet in staat om hun kinderen op te voeden, maar Billingham is niet boos. Dat is anders dan in de meeste kitchen-sink-dramafilms die wijzen met een vinger naar schuldige. Billingham kijkt toch wel liefdevol terug op die ouders en dat vind ik mooi."

Radio Cinema

Radio Cinema is dé podcast over film die je woensdagnacht tussen 01.00 en 02.00 uur hoort in Nooit Meer Slapen. Elke week gaat Pieter van der Wielen samen met filmjournalist Maartje Willems in gesprek over de laatste films. Volg Radio Cinema via Nooit Meer Slapen en Twitter.

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1