Opinie & Commentaar

Nepvleesindustrie moet met nieuwe namen komen!

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Nepvleesindustrie moet met nieuwe namen komen!

[AVROTROS] Iedereen heeft zijn favoriete schap in de supermarkt, de levensmiddelen die je vreugde geven, waar je blik net iets langer blijft hangen dan bij de andere schappen. Mijn grote favoriet is de afdeling 'vlees noch vis', oftewel de vleesvervangers. Weinig andere supermarktafdelingen hebben de afgelopen jaren meer innovatie laten zien dan de in plastic bakjes verpakte soja.

Ik ben vanaf mijn tiende vegetariër. Vleesvervangers waren er in die tijd nauwelijks, dus was ik afhankelijk van de creativiteit van degene die achter het fornuis stond. Helaas liep dit vaak uit op een teleurstelling. Op barbecues stond ik dan een sip stukje stokbrood in een plasje pindasaus te dippen. Als je dan een beetje geluk had, kreeg je een omelet met kaas aangeboden of een kaassoufflé uit de diepvries. Als veganist kon je in die tijd sowieso beter thuis blijven.

Sojaslurf

Tegenwoordig liggen de schappen vol met vleesvervangers. Vegaburgers, nepgehakt, vegetarische spekjes, vegaschnitzels, fake kipstukjes en nepworsten. Ik ben zelf groot voorstander van het nieuwe naamgeven. Als je, zoals ik, geen fijne associatie hebt met vlees, dan is het wel zo prettig als de vervanger een smakelijke andere naam heeft. Dus noem een schnitzel een pretlap, een vegaburger een angelaschijf en een nepworst een sojaslurf. Geef die sojastukjes ook eens de vorm van een bloem, een paddenstoel of een eikenblad. In plaats van de vorm van dode dieren.

Sowieso vind ik het onlogisch dat vlees zoveel mogelijk wordt nagemaakt. Als je geen tomaat lust, dan ben je waarschijnlijk ook geen fan van een rode neptomaat met dezelfde naam, kleur, structuur en nagenoeg dezelfde smaak. Soms proef ik nepvlees dat zo op het echte vlees lijkt dat ik het bijna niet vertrouw.

Pulled veggie

Nieuwste ontwikkeling op vleesvervangingsgebied is de pulled veggie, oftewel, de uit elkaar getrokken nepvleeslap, want dat doen we bij vlees, dus waarom doen we het niet bij soja? De volgende stap is waarschijnlijk slow soja cooking, een lap soja vier uur lang laten stoven in een duur groen ei.

Hierbij vraag ik de vleesvervangerfabrikanten van Nederland of het allemaal iets creatiever mag. Nieuwe producten verdienen nieuwe namen! Tot slot een oproep aan de restaurants: mag het iets minder met de geitenkaas? Dat is namelijk zooo 2001! Zo was ik laatst in een restaurant waar het voorgerecht een salade geitenkaas was, het hoofdgerecht geitenkaas in bladerdeeg en het nagerecht - je raadt het al - een kaasplank… mét geitenkaas. Toen verlangde zelfs ik naar een uit elkaar getrokken vegalap.

Radar: consumentenradio op NPO Radio 1

Mischa Blok presenteert Radar Radio: elke zaterdagmiddag tussen 15:00 en 16:00 op deze zender. Lees alle artikelen uit Radar Radio in de rubriek Consument.

Ster advertentie
Ster advertentie