appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Met Buma op de foto

Marinus Israël
zondag 4 maart 2018 | BNNVARA | David van der Wilde Twitter
Afbeelding

De nummer acht van het CDA Katwijk wil de gemeenteraad in, met voorkeurstemmen. Politiek redacteur David van der Wilde volgt Jonathan de Mooij op zijn persoonlijke verkiezingsmissie. 

Slecht nieuws, Sybrand Buma heeft geen tijd. Hij gaat naar Leiden. Het is een kleine tegenvaller voor het CDA Katwijk. De hele week stond zaterdag 3 maart al rood omlijnd in de agenda’s. De Haagse fractievoorzitter zou die dag langskomen bij de plaatselijke ijsclub Voorwaarts. Een mooi campagne-moment. Na de opnames bij Harry Mens in Noordwijk zou hij de ijzers onderbinden, niet dus.

Zeker voor Jonathan de Mooij is het balen. De 32-jarige programma-manager van Tata Steel hoopte op een mooie foto met zo’n kopstuk. Jonathan is namelijk bezig met een persoonlijke campagne. Als nummer acht van CDA Katwijk dreigt hij nét een zetel mis te lopen. Om toch in de raad te komen hoopt hij de komende weken voorkeurstemmen te scoren.

Teleurstelling

De Mooij had op een hogere plek gehoopt. Vier jaar geleden was hij nog de nummer elf, een nieuwkomer. Sindsdien heeft hij veel vrije uren aan de partij besteed. Iedere maandag zat hij als steunraadslid bij de fractievergadering, vaak ging hij mee flyeren. 2018 moest zijn jaar worden. Hij zou vast op een verkiesbare plek staan. Daarom vroeg Jonathan deze zomer al verlof aan om de vier werkdagen voor de verkiezingen fulltime campagne te kunnen voeren. Hij zou gaan knallen, plaats acht is dan een teleurstelling. Maar Jonathan laat het er niet bij zitten.

“Een raadszetel is in Katwijk ongeveer 900 stemmen waard,” rekent De Mooij voor. “Om met voorkeursstemmen de raad in te komen heb je daar een kwart van nodig, 225 kiezers.” Een van zijn grote hordes is zijn onbekendheid. De nummer acht van lijst één is geen grote naam in Katwijk. Tot 21 maart is er werk aan de winkel. Stemmentrekken is het devies, alles om die kiesdrempel te halen.

Het lijkt me een mooi verhaal om te volgen. Ik ken Jonathan namelijk langer dan vandaag. Al een jaar of twaalf trek ik met hem op. Hij is een jaarclubgenoot uit mijn Leidse studententijd. Een aardige vent, maar niet iemand die je direct een grote politieke carrière toedicht. Hij heeft niet het charisma van Fortuyn of het netwerk van Jos van Rey. De Mooij is simpelweg niet een man die er direct uitspringt. Zijn zoektocht naar kiezers lijkt me een mooi inkijkje in de lokale politieke verkiezingsstrijd.

Persoonlijke Campagne

Jonathan ziet het project wel zitten. Ook de plaatselijke campagneleider en partijvoorzitter Wim Driebergen geeft zijn zegen. Toch proef ik dat zo’n persoonlijke campagne eigenlijk niet de bedoeling is. Het CDA is een team, wordt me uitgelegd, en de winst van de één gaat ten koste van de ander. Straks komt de nummer acht er wel in en de nummer zeven niet, legt hij uit. Of en waarom dat een probleem is wordt niet helemaal duidelijk. 

Ondertussen is De Mooij hard bezig met zijn campagne. Hij heeft kiezersonderzoek gedaan. Voor CDA Katwijk analyseerde hij de uitslagen van de laatste 3 landelijke en lokale verkiezingen. Per stemlokaal keek hij naar opkomst en stemmen. Die informatie gaat hij nu voor zijn eigen missie gebruiken. Hij wil scoren in wijken waar zijn partij de afgelopen jaren veel verloor. Een handvol vrienden en familie heeft hulp aangeboden. Met hen wil hij de straat op en de deuren langs.

Campagneteam

Niet dat die vrijwilligers per se een belang hebben bij Katwijk. Als ik aan de ontwerper van de persoonlijke flyer, Jacob Boon uit Leiden, vraag wat er speelt in de gemeente is het even stil. “Lokale issues, gok ik zo.” Klinkt het aan de andere kant van de lijn. Eigenlijk is de hulp vooral een vriendendienst. Het zijn mensen die Jonathan wel wat gunnen en daar best een vrije avond voor op willen offeren.

Vriend Marinus Israël is een uitzondering. Hij is benoemd tot campagne strateeg, denkt mee over de campagne en neemt de sociale media voor zijn rekening. Het lijkt hem mooi om zijn politieke interesse in de praktijk te kunnen brengen en een vriend te kunnen helpen. Hij is het ook die samen met Jonathan besluit dat als Buma niet naar Katwijk komt, dan zelf maar naar Buma te gaan. Zo scoort de nummer acht deze zaterdag toch nog zijn foto met de landelijke partijleider. De campagne is officieel begonnen.

David van der Wilde is politiek redacteur voor De Nieuws BV en volgt het Katwijks kandidaat-raadslid Jonathan de Mooij tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1