Opinie & Commentaar

'Je went aan een slecht huwelijk, je went aan aanslagen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Je went aan een slecht huwelijk, je went aan aanslagen'

“Je went aan een slecht huwelijk, je went aan aanslagen.” Hoofdredacteur Frans Lomans van Pijpermedia is niet verbaasd dat media vandaag niet helemaal zijn schoongeveegd voor nieuws over de aanslag in Istanbul.

In het Mediaforum op NPO Radio 1 gaat het over de mate waarin onderwerpen aan bod komen in de media. Lomans gaat gebukt onder een overdosis brexit-nieuws en columnist Jean-Pierre Geelen van de Volkskrant kan tot zijn grote geluk alle sportnieuws mijden. “Ik had geen betere week kunnen uitkiezen om te verhuizen dan deze.”

Gerekend in televisieminuten en de lengte van de krantenkolommen staat de aanslag op de Turkse luchthaven gisteravond in de schaduw van de IS-aanslagen in Brussel en Parijs. Deels komt dat door een gebrek aan informatie; het internet en social media in Turkije liggen nagenoeg plat. Dat er geen Nederlandse slachtoffers zijn, is ook een reden. En we lijken te wennen aan terreurdaden.

Zelfmoordterroristen

Geelen: “Daar zit ook een positieve kant aan. De impact wordt kleiner, dus minder interessant voor terroristen.” Lomans vreest dat het westen daar niet op hoeft te rekenen. “Dus de aanslagen moeten groter worden”, kaatst hij terug. “Nog frequenter misschien ook wel.”

Ja, daar heeft Lomans misschien wel gelijk in, peinst Geelen. Als het de drie zelfmoordterroristen om aandacht te doen was, hebben ze het wat hem betreft gisteravond in elk geval stom aangepakt. Het grootste deel van de kranten was al naar de drukker. “Een beetje pr-strateeg van IS zou toch rekening moeten houden met deadlines van westerse media.”

IJsland

In de kranten van vanochtend nemen verhalen over IJsland meer ruimte in dan de aanslag. De winst van de nationale voetbalploeg, dat maakt ook bij Nederlandse redacties een David en Goliath-gevoel los. Waarbij de sympathie natuurlijk gaat naar de underdog. “Het is gewoon een mooi verhaal en wij weten verder ook niet wat we moeten schrijven over dit EK”, zegt Lomans.

Erg boeiend vindt hij de verhalen over de volkscultuur niet. “Ik weet echt duizend keer meer van IJsland dan ik zou willen weten.” Geelen: “Sportjournalistiek is allemaal fanfarejournalistiek. Nu gaat het toevallig over IJsland.”

Negeren die handel

Lomans voelt zich vandaag door één nieuwsfeit oprecht geraakt: de aangifte die activist Frank van der Linde heeft gedaan tegen columniste Ebru Umar. De tweets waarin ze haar afkeer van moslims laat zien zijn hem een doorn in het oog. “Mag ik citeren? ‘Kutmocro's ik haat jullie en ik haat jullie moslimbroeders en zusters ook.’ Dan zijn we nu alle grenzen van het fatsoen voorbij.''

"Ze bedrijft een vermenging van privé met journalistiek', zegt Geelen. De tweets van Umar noemt hij een uiting van hysterie. “In een privésituatie beroept ze zich op haar journalistieke status. Dat bevalt mij al niet, maar wat mij nog minder bevalt, is dat daar dan ook weer een hysterie op ontstaat van aangifte doen. Het duurt nog een jaar voordat zo'n zaak behandeld wordt. Daar gaat het dan weer zeventig columns lang in de Metro over en dat moeten we allemaal belangrijk vinden. Hou daar beide mee op.”

Loman: “Als ik de baas van dit land was zou ik Ebru gewoon een spreek- en twitterverbod opleggen, want het is allemaal niet zo fris wat ze doet. Maar misschien is de oplossing wel: negeren die handel.”

Luister hier naar het Mediaforum met Frans Lomans en Jean-Pierre Geelen:

Ster advertentie
Ster advertentie