appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'De eerste stap naar vrijheid bestaat niet uit bibliotheken openen, maar terrassen, omdat vrijheid voor ons bestaat uit iets consumeren'

ANP
woensdag 21 april 2021 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

Het terras lijkt het symbool van onze vrijheid te zijn geworden. In De Nieuws BV vraagt Pieter Derks zich af hoe het terras synoniem is geworden voor het openbare leven. "De pandemie heeft ons opnieuw een prachtig inzicht gegeven: als je mensen een jaar lang alles verbiedt, blijkt 'zitten op een terras' tot één van hun meest primaire levensbehoeften te behoren."

Druktemaker Pieter Derks - De Terrassen

De terrassen gaan vanaf volgende week open en Pieter Derks was opgelucht toen hij dat hoorde, want hij kon het woord terras niet meer horen. "De terrassen zijn een eerste levensbehoefte, ze zorgen voor ontspanning, voor vrede en veiligheid, in Jemen zijn de terrassen dicht en zie, daar is het oorlog, de terrassen zijn meer dan zorg, onderwijs of wc-papier een sector van vitaal belang voor de samenleving."

Klompen en kaas, gooi die clichés maar overboord. "Dit land is een terrasland, en we staan nog maar aan het begin van de verterrassing van Nederland", zegt Derks. "Ik vraag me ook af hoe het terras synoniem is geworden voor 'het openbare leven', hoe de eerste stap naar vrijheid dus niet bestaat uit bibliotheken openen maar terrassen en winkelstraten, omdat vrijheid voor ons bestaat uit de vrijheid om iets te consumeren."

Druktemaker Pieter Derks - De Terrassen

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1