Opinie & Commentaar
AVROTROS

Tegen elke prijs

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tegen elke prijs

U, lezer dezes, kent football-coach Dan Mullen niet. Hij leidt de University van Florida, een z.g. 'powerhouse' in de universiteitscompetitie in de USA. Deze week gaven de COVID-19 testen aan dat maar liefst 19 mensen van de ploeg positief reageerden; spelers, coaches en ander personeel. Dat klonk niet alleen alarmerend, het was het ook.

Florida had eerder twee kleinere golfjes aan positieven binnen de selectie, eentje in juni bij de training (21 stuks) en eentje eind september (7 keer) toen er al gespeeld werd. Beide golfjes werden ingedamd en er werd volop doorgespeeld. American football op deze school is meer dan een sport, het is een bijna religie. Thuiswedstrijden in The Swamp (het thuisstadion dat plaats biedt aan 90.000 toeschouwers) zijn optochten van lawaai, hartstocht, clubliefde en ook een soort van eng patriotisme.

Belangrijkere zaken dan corona

Met de 19 positieven binnen de ploeg werden alle activiteiten afgelopen dinsdagmiddag stilgelegd; geen training, geen verzorging, even helemaal niets. Verstandig denk je dan meteen; neem even de tijd, breng de gevallen zo snel mogelijk in kaart en weet dat er voor zaterdag een grote wedstrijd tegen aartsvijand Louisiana State University op het programma staat. Als er al gespeeld kan gaan worden, nietwaar?

Dus wat doet de spijkerharde coach? Hij roept op om zaterdag het stadion tot de allerlaatste plaats te vullen en achter de ploeg te gaan staan. Een paar minuten later wordt hem de kans gegeven die nogal opmerkelijke gedachte terug te halen. Is het niet verstandiger even af te wachten wat er met zijn spelers gebeurt? Is het niet beter te kijken hoe het ziekteverloop van allen zich ontwikkelt?

IJzervreter

Coach Mullen is een ijzervreter. Hij denkt even na en zegt bij zijn standpunt te blijven. Hij wil coûte que coûte spelen en hij wil een barstensvol stadion met schreeuwende en zingende, vooral jeugdige fans. Hij wil actie, hij wil de wedstrijd winnen, hij vindt die zaken belangrijker dan dat gemiezemuis over corona.

Nu de brandhaarden in geheel Amerika ook weer oplaaien en de college footballwereld full-out gaat met overal (weer) kwart of halfvolle stadions, houden virologen en artsen hun adem in. Sterker nog: de gouverneur van de staat Florida heeft een nieuwe wet afgekondigd die de oude wet van een paar weken geleden inhaalt: toen werd er gewaarschuwd voor het virus en mochten slechts een zeer beperkt aantal bezoekers The Swamp in.

De gouverneur van Florida, Ron deSantis, een Republikeinse hardliner, heeft nu bepaald dat er geen begrenzing meer op het aantal toeschouwers wordt geplaatst: laat Gods water nu maar over Gods akker lopen. Vol met die tent, corona of geen corona. Hij hoopt op een grootse wedstrijd en dat The Swamp als één man achter de ploeg van Florida zal gaan staan.

'What's the problem?'

Van een ietwat andere orde dan deze: de leiding van de NFL-ploeg New Orleans Saints denkt erover zijn thuiswedstrijden in het (open) stadion van LSU in Baton Rouge te gaan spelen. Dit giga stadion kan 102.000 mensen herbergen. En het thuisstadion van de Saints, de Mercedes-Benz Superdome in New Orleans dan? Dat is dus een overdekt stadion en volgens de corona-regels die in die stad zijn uitgevaardigd, mogen er daarom 'slechts' 20.000 toeschouwers naar binnen.

De penningmeester ging rekenen: wellicht 80.000 maal 50 dollar (wat een gemiddeld bezoeker aan een NFL-wedstrijd uitgeeft) betekent toch wat extra miljoentjes, nietwaar? Maar wacht even: in dat stadion van Baton Rouge mag er bij een collegewedstrijd (LSU) 25 procent van de totale capaciteit naar binnen. That’s the law. Dat zijn er dus ruim 25.000.

Advocaten proberen nu uit te vinden of dat percentage (25 procent) ook voor profteams geldt en of aan dat percentage getornd kan worden. Dus? Follow the money. Overigens heeft NFL-woordvoerder Brian McCarthy gesteld dat een door de NFL opgezet onderzoek naar de aanwezigheid van het COVID-19 virus bij het aanwezige publiek van NFL-wedstrijden, nihil is, anders dan elders in de betreffende stad of staat. Dus voor die leefgemeenschap: "What’s the problem?"

Niet wachten op de uitslag

En dan het gevalletje Jip Janssen, de hockeyspeler van Kampong die 'positief' bleek nadat hijzelf een commerciële test liet afnemen voordat hij de wedstrijd tegen Tilburg ging spelen. Janssen had last van hoofdpijn en liet zich testen. In de rust van de betreffende wedstrijd kreeg hij zijn uitslag pas: positief en verliet hij schielijk de wedstrijd en het speelveld. Is dit een typisch geval van een Maximaatje ('Een beetje dom') voor deze speler? Dat toch. Of?

Inmiddels zijn er strafpunten gegeven en boetes uitgesproken en hebben criticasters hun zegje gedaan. Sommigen ordinair en giftig. Janssen krijgt van mij het lichte voordeel van de twijfel, maar verstandig was zijn meespelen bepaald niet. Als je je al laat testen, wacht dan vooral de uitslag van die test af. Inderdaad een Maximaatje van enige allure.

Positief op zondag, negatief op woensdag

Dan deze: wat is de overeenkomst tussen voetbalclub NAC uit Breda en de football-organisatie New York Jets? Simpel: beide teams zijn voor dit weekend uit hun beider competities gehaald vanwege een teveel aan corona-geteste 'positieve' spelers. Voor de Jets scheelt dat een paar miljoen dollar aan inkomsten, voor NAC is dat bedrag wellicht een aantal tientallen euro’s.

Opmerkelijk: de Australische wielrenner Michael Matthews, eerder in de week in het nieuws omdat hij één der positieve corona-renners was in de Giro d’Italia, liet zich op woensdag weer testen. U raadt het al: de uitkomst van die test was negatief. Hij vroeg een tweede test aan: weer negatief. Positief op zondag, negatief op woensdag. Kan dat? Waarschijnlijk wel? Matthews (die een goede wedstrijd reed) zal zich altijd af blijven afvragen of zijn test van de zondag goed werd afgenomen en of er, op enig moment wellicht, iets fout is gegaan met zijn 'buisje'. Hij voelde zich afgelopen week na uit de Giro te zijn verbannen, prima en ok. Merkwaardig toch.

Weglachen van slippertjes

Op woensdag overigens nam het bestuur van de universiteit van Florida het besluit het groots aangekondigde duel tegen LSU toch af te gelasten. Geen volle 'Swamp', maar helemaal geen football. De invloedrijke footbalcoach Mullen moest het hoofd buigen. Verstand won het van gevoel. En heeft u het optreden gezien van onze staatssecretaris van medische zorg en sport, de liberale mevrouw Tamara van der Ark. Ze was me nooit opgevallen, maar haar redelijke gestuntel in de Kamer toen ze, als ware ze Hans Klok, nog even de vrouwen voetbalcompetitie bij de thans toegestane sporten toverde, terwijl hoofdman Rutte die een half etmaal eerder nog bij de no-go sporten had benoemd, was op zijn minst opmerkelijk.

Ook Rutte’s opmerkingen over tennis ("Dubbelen mag natuurlijk niet") moest schielijk teruggehaald worden. Waarschijnlijk hadden Haarhuis en Eltingh even opgebeld…Dat soort hinderlijke, kleine foutjes maakt het voor de burger zo vervelend de 'strenge' maatregelen van het kabinet in acht te nemen. De serie aan slordigheden en allemaal kleine uitglijers van alles dat ons kabinet vertegenwoordigt, het vaak net te kort door de bocht gaan, dat gedoe rond mondkapjes, dat scheefhangen van vergelijkbare grootheden, vaak ingegeven door haast en het niet volledig ontvangen van aanbevelingen, maakt de positie van de club van Rutte zo wiebelig en flauw, hoewel hij daar waarschijnlijk zelf een geheel ander oordeel over heeft. In het weglachen van vermeende slippertjes behoort hij tot de allerbesten ter wereld en ook dat gaat, al naar gelang deze coronatijd ons blijft hinderen, steeds meer opspelen.

Te voorzichtig

En dan deze. De Amstel Gold Race in Zuid-Limburg werd al twee weken geleden afgeblazen: kon niet, terwijl we toen nog niet wisten hoe de positieve thermometer zou oplopen. Een kleine 10 dagen geleden werd Paris-Roubaix (nota bene een product van de ASO) op sterk water gezet voor dit jaar. De parkoersen van deze twee 'wielerklassiekers' liggen niet heel ver van een resem aan in België al verreden en nog te rijden wielerwedstrijden. Hemelsbreed ligt Roubaix niet meer dan 40 kilometer van het parkoers van Vlaanderens mooiste, de Ronde van Vlaanderen. Waar de Fransen de tent sluiten, kijken de Belgen even de andere kant op.

Mijn bijgedachte: ook al vergaat over twee weken deze wereld dan nog zal er die dag in België op de fiets worden gereden tegen Kemmel, Beredries en Oude Kwaremont op. De (voornamelijk) Vlaming vindt dat corona en wielrennen niets met elkaar te maken hebben. Bezuiden Zundert in Noord-Brabant, zo moeten we geloven, kan je gewoon een grote koers laten verrijden: corona bestaat daar niet of nauwelijks en het doorgaan van de Ronde van Vlaanderen (en de bijvangst in de vorm van de Grote Schelde Prijs, Gent-Wevelgem en de De Panne) gaat boven werkelijk alles. Of zijn die Fransen en Ollanders veel te voorzichtig? Wat denkt u?

Is het leven nog wel mogelijk zónder koers?

Als de Vlaming geen "koers kan geven" wat moet hij dan? Is leven nog wel mogelijk zonder "koers"? In België is veel op slot en is het leven toch een beetje tot stilstand gekomen. Code oranje en code rood, maar amai, daar fietsen we gewoon doorheen of erlangs, toch! Als je in de buitenlucht hard fiets haalt dat virus je nooit in. Gewoon niet inademen als je andere mensen passeert. Het leven op de fiets gaat in België altijd door. En wellicht hebben ze daar ook wel een klein beetje gelijk, wie zal het zeggen?

Maar als Lille, Roubaix, Maastricht en Heerlen verboden gebieden zijn voor de hard trappende sportman in lycra, maak dan eens duidelijk waarom Antwerpen en Oudenaarde dat juist niet zijn. De voorzichtige conclusie luidt: de Belg en zeker de Vlaming, kan niet zonder de koers. De organisatoren raden de bevolking aan de koers via de televisie te gaan volgen en van het parkoers weg te blijven. Waarom moeten die mensen van het parkoers wegblijven. Risico’s?

Tegen elke prijs

En o ja, aanstaande dinsdag starten, als alles goed en doorgaat, in Irún een kleine 200 renners aan de Vuelta a España. Ja, dat leest u goed. Ook al is de Giro d’Italia nog aan de gang, dan nog start men maar vast in Spanje. Achttien zware etappes lang met de voorziene eindstreep in Madrid op 8 november. Deo volente. Madrid? Die stad waar geen mens zich vandaag mag bewegen…dat Madrid? Si Señor! Inderdaad: voor sommigen geldt: tegen elke prijs, waar anderen hun schouders ophalen of gewoon bang zijn. Dat is het leven in 2020.

En nog een opmerking: alle Nederlandse topsporters uit andere dan de 'geheiligde' voetbalsport hebben meer dan gelijk als ze verontwaardigd zijn dat ze aan de kant moeten gaan staan. Dit is een beslissing die op grond van 'economische' gronden is genomen. Als het om werkelijke topsport ging stonden de voetballers nu aan de kant.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie