Opinie & Commentaar

Stop de voorkeursbehandeling voor vliegtuigen

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Stop de voorkeursbehandeling voor vliegtuigen

[EO] Waarom mogen de vliegtuigen vliegen, terwijl theaters, kerken en bioscopen maximaal 30 personen mogen ontvangen? Cultuurtheoloog Frank Bosman snapt er niks van, schrijft hij in zijn column.

De Tweede Kamer wil dat het kabinet zo snel mogelijk aan de deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT) een advies vraagt over de mogelijke verspreiding van het coronavirus in vliegtuigen. Volgens de experts van het RIVM leveren vluchtjes naar verre bestemmingen geen besmettingsgevaar op.

Premier Rutte verdedigde dit besluit: "Vliegtuigmaatschappijen zullen zelf maatregelen nemen om ofwel de anderhalve meter te handhaven of anderszins aanvullende maatregelen te nemen en daar heb je je dus strikt aan te houden, is mijn advies."

Voorkeursbehandeling

Niet iedereen is te spreken over deze voorkeursbehandeling. Veel mensen begrijpen niet dat er wel honderden mensen in een vliegtuig mogen zitten, maar dat in theaters, kerken en bioscopen maximaal 30 mensen welkom zijn.

Waarom de één wel en de ander niet? Het riekt naar willekeur, of – en misschien wel erger – naar een regering die meer oog heeft voor economische cijfers en naar machtige lobbyisten dan naar een overheid die zorg draagt dat de lasten van de crisis gelijk en eerlijk worden verdeeld.

Ook de demonstratie in Amsterdam, waarbij duizenden mensen op elkaar gepakt stonden, zorgt voor scheven gezichten: waarom greep de politiek niet in terwijl individuele burgers nog steeds het risico lopen een bekeuring te krijgen als ze met teveel op een terras of in een kerk zitten.

Retourtje hemel

Op social media tref je veel cynische opmerkingen aan, zeker ook onder kerkmensen. Misschien moeten we een kerkelijke viering organiseren in een vliegtuig? Dan kunnen we gewoon met honderden mensen terecht. Kunnen we reclame maken met een 'retourtje hemel'. Misschien moeten we onze eucharistieviering tot demonstratie bombarderen, dan hoeven we geen anderhalve meter afstand van elkaar te houden.

Kerkmensen hebben een traditie van protesteren tegen de gevestigde orde. Misschien moeten we gewoon een viering in de buitenlucht houden en bekeurende BOA’s filmen en op social media posten.

Bittere smaak

Misschien moeten we dat gewoon niet doen. Niet omdat het moet, maar omdat het kan. Misschien moeten wij kerkmensen nu even niet recalcitrant doen en gewoon de situatie accepteren.

Ik blijf echter een bittere smaak in mijn mond krijgen van de vliegtuigen die gewoon mogen blijven vliegen. De meerderheid van de vluchten is niet noodzakelijk, maar louter voor plezier. Geen voertuig is zo vervuilend voor het milieu als die stalen doodskisten. En waar automobilisten vette accijnzen op de brandstof moeten ophoesten, vliegen ons pretpakketjes belastingloos over de wereld.

Leeg en hol

Is dit de conclusie van de coronacrisis? Dat het geld weer heeft gewonnen?

Al die mooie verhalen over 'we komen er samen uit', gratis geklap voor zorgmedewerkers, beertjes voor de ramen voor langsrijdende kinderen, slechte artiesten die slechte liedjes componeren, niet-medisch gekeurde mondkapjes in de trein en de bus, geen Songfestival, geen Pasen in de kerk: het is uiteindelijk leeg en hol.

Ijdelheid der ijdelheden, alles is ijdelheid, dicht Prediker. Alles is lucht en leegte. Zo leeg als ons geweten, zo luchtig als het medium waar onze vliegtuigen zich onbekommerd begeven.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie