Opinie & Commentaar
BNNVARA

Koningin tegen wil en dank

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Koningin tegen wil en dank

Je zou het niet zeggen, maar er is een opvallende overeenkomst tussen een adoptiekind uit Sri Lanka, de uitbaatster van een eetcafé uit Hengelo en een kledingverkoper uit Syrië. Er liggen tienduizenden kilometers tussen hun geboorteplaatsen, en er liggen hele boekdelen tussen hun levensverhalen. Maar voor alle drie geldt: er was een Nederlandse bewindspersoon die loog over hun lot.

Hawija

De modewinkelier Alaa Qader Ridha kwam deze week aan het woord tijdens een hoorzitting van de Tweede Kamer over het bombardement op Hawija in 2015. Hij vertelde hoe zijn vrouw gewond raakte, en zijn zoon blind. Nederlandse F16's voerden een bombardement uit op een munitiefabriek van IS, er vielen zo'n 70 burgerdoden.

Enfin, die geschiedenis is bekend. Nu wel tenminste. Minister Bijleveld stotterde en stamelde zich voor de vierde keer door een debat heen, waarbij het haar alweer niet lukte om de Kamer ervan te overtuigen dat zij en haar voorganger Hennis geen feiten verborgen hebben gehouden voor de volksvertegenwoordiging.

Hengelo

"Esra", een Turks-Nederlandse horeca-ondernemer uit Hengelo, zit met een schuld van een kleine twee ton, vertelde ze eind vorig jaar in het AD. Ze is één van de slachtoffers van de toeslagenaffaire, waarbij de Belastingdienst op jacht naar fraude -in opdracht van de Tweede Kamer overigens- honderden gezinnen onterecht de financiële afgrond in joeg.

Enfin, die geschiedenis is bekend. Nu wel tenminste. Staatssecretaris Snel moest erom aftreden. Zijn opvolger Van Huffelen gaf deze week met het schaamrood op de kaken toe dat er in het hele verhaal ook sprake was van etnisch profileren, hoewel dat tot nu toe meermalen met klem was ontkend tegenover het parlement.

Sri Lanka

Dilani Butink werd in 1992 geadopteerd uit Sri Lanka. Het televisieprogramma Zembla toonde in een serie uitzendingen aan dat er bij adopties uit dat land jarenlang is gefraudeerd. Er werd gebruik gemaakt van vervalste geboortebewijzen, persoonsverwisselingen, babyfarms zelfs.

Enfin, die geschiedenis is bekend. Nu wel tenminste. De Zembla-uitzendingen leidden in 2017 tot Kamervragen. Minister Dekker toonde zich toen verrast door de misstanden en kondigde onderzoek aan. Deze week kwam naar buiten dat zijn ministerie al in 1991 op de hoogte was. Dilani is een proces tegen de staat begonnen, niet om schadevergoeding te eisen, maar om erkenning. Ze hoopt dat de staat haar wil helpen bij de zoektocht naar haar afstamming. Ik hoop met haar mee.

Doodzonde

Het niet of verkeerd informeren van het parlement door bewindslieden geldt in Den Haag als een doodzonde. De gebruikelijke straf is aftreden. Dat minister Bijleveld er nog zit, heeft veel te maken met de coronacrisis. Het kabinet en de Kamer hebben wel iets anders aan hun hoofd.

Van Huffelen is politiek verantwoordelijk voor het verzwijgen van etnisch profileren door de Belastingdienst, maar het zou vreemd zijn om haar te slachtofferen. Ze is nog maar net aangetreden, juist om de puinhoop op te ruimen.

En Dekker? Zijn incompetentie neemt zulke groteske vormen aan dat wegsturen een soort serieus nemen zou betekenen. En of er in Den Haag nog iemand is die dat doet, durf ik niet te zeggen. Maar wie weet, het nieuws over zijn leugentje is nog vers…

Koningin

Dat ik het bovenstaande allemaal kan opschrijven is te danken aan mijn eigen beroepsgroep, de pers. De "koningin der aarde". Die bijnaam werd in 1839 gemunt door de liberale politicus Donker Curtius, saillant genoeg ook een van de voorvechters van het begrip ministeriële verantwoordelijkheid.

Wat Bijleveld allemaal niet zei te weten over Hawija, kregen NOS en NRC boven tafel. Trouw en RTL beten zich vast in de toeslagenaffaire, BNNVARA bracht het adoptieschandaal aan het licht. De journalistiek kreeg dan ook alle lof, ironisch genoeg ook uit de mond van politici. Lof tijdens het debat over Hawija, lof van mevrouw Van Huffelen in Op1, en lof van het VVD-Kamerlid Van Gent in een radiogesprek over adopties uit Sri Lanka.

Dat voelt bevredigend, en toont het belang aan van een kritische, vrije pers. Hulde aan de collega's, zij verdienen alle Tegels, Loepen, Pennetjes en wat voor prijzen we allemaal nog meer hebben bedacht. Toch laten die complimenten uit Den Haag ook een rare smaak achter.

Goed dat journalisten hun plicht hebben gedaan, maar het zou toch echt beter voelen als ook bewindslieden zich gewoon aan de regels houden, en de waarheid spreken in de Tweede Kamer. Waarom dit in de kabinetten onder Mark Rutte zo vaak misgaat, dat is een vraag waar de journalistiek zich nu op kan gaan storten.

Wim van Klaveren werkt voor de Nieuws BV

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie