appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

De bende van Baudet

ANP foto
zondag 28 juli 2019 | BNNVARA | David van der Wilde Twitter
Afbeelding

De zomersoap bij het Forum voor Democratie legt meer dan alleen amateurisme bloot, ziet politiek redacteur David van der Wilde.

Zelden zag ik zo’n slecht voorbereide politieke afrekening als deze week. De manier waarop Henk Otten door het FvD aan de kant wordt gezet is behalve lelijk ook buitengewoon amateuristisch. Blijkbaar liepen de temperaturen deze week iets te hoog op voor het heethoofd in Thierry Baudet.

Natuurlijk zat het er dik in dat Henk Otten vroeg of laat uit het FvD gewerkt zou worden. Hij banjerde weliswaar vrolijk met partijgenoten door de senaat, ook hij moet geweten hebben dat Baudet niet blij was met zijn mede-partijoprichter. Sinds het beruchte NRC-interview wees eigenlijk alles er op dat de dagen van Otten geteld waren.

Inkomende transfers

Alleen al de inkomende transfers bij de partij waren een teken aan de wand. Robert de Haze Winkelman, Arthur Legger en Kees Eldering werden bijvoorbeeld weer in genade aangenomen. Figuren die onder het bewind Otten juist geroyeerd waren en hun aversie tegen de partij-oprichter nooit onder stoelen of banken hebben gestoken. 

Bij het meest recente congres van de jongerenafdeling JFvD bleek dat ook inhoudelijk de lijn Otten is losgelaten. Het alt-right gedachtegoed werd extra in de etalage gezet met de omstreden Yernaz Ramautarsing als spreekstalmeester. Op de middag werd zowel Wodan aangeroepen als van leer getrokken tegen feminisme en netflix. Het maakte dat zelfs Annabel Nanninga het gebeuren te gortig vond en de jonge Baudetti’s aanraadde een beetje te dimmen. 

Renaissance vloot

De partij vaart dus een andere koers. Misschien is het dan ook niet gek dat de voormalige kapitein van het vlaggeschip van Thierry’s renaissancevloot wordt gegooid. Het past in ieder geval binnen de traditie van de partij. Otten zelf had immers ook een broertje dood aan bemoeials die het waagden zich met de koers te bemoeien. Kijk maar naar hoe Legger, Eldering en De Haze Winkelman destijds uit de club werden geknikkerd. 

Wel is het vreemd hóé met de grote afvallige wordt afgerekend. Hoewel, vreemd. Al eerder zag de buitenwacht dat zonder Otten de organisatie van het FvD niet langer tip top in orde was. Zo duurde het weken voordat een nieuwe persvoorlichter gepresenteerd kon worden nadat de vorige de wacht was aangezegd. In de zoektocht naar een nieuwe woordvoerder benaderde anti-NPO’er Baudet zelfs (vergeefs) verschillende journalisten, van die door hem gehate publieke omroep.

Nonchalance

De aanval op Otten lijkt met eenzelfde nonchalance te zijn uitgevoerd. De voormalig penningmeester werd woensdagavond zijn royement te kennen gegeven. Omdat op Geenstijl en ForumvoorDemocratie.nl het interne onderzoeksrapport naar Otten gepubliceerd werd, weten we ook hoe en waarom dat gebeurde. 

Het rapport van elf pagina’s staat vol met aantijgingen, maar we zien geen enkele onderbouwing van die beschuldigingen. Interessanter zijn de technische bestandsgegevens van het pdf’je. Daaruit valt op te maken dat het intern_onderzoeksrapport_naar_het_handelen_van_voormalig_penningmeester_otten.pdf om 15:00uur op 24 juli door Thierry Baudet zelf is opgetikt. Wat een beetje raar is gezien de tijdlijn in deze soap.

Omdat Otten die avond direct al zijn aangetekende brief ontvangt, moet direct na het opslaan van het bestand de royementsprocedure in werking zijn gezet. Ook moet de aangetekende brief vrijwel direct per koerier zijn verstuurd. Dat maakt het zo goed als onmogelijk dat het gehele Forum-bestuur de kans heeft gehad dit rapport aandachtig te bestuderen. Sterker nog, het heeft er alle schijn van dat Baudet dit klusje op eigen houtje op een achternamiddag heeft geklaard. Daar spreekt in ieder geval weinig professionaliteit uit.

Crises

Toch laat deze soap meer zien dan een knullig uitgevoerde politieke hitjob. Het laat ook zien dat de jonge en succesvolle partij zich eigenlijk met zichzelf geen raad weet. In het driejarig bestaan hebben we al twee grote crises in de FvD-top gezien. Met tot twee keer toe royementen op hoog niveau, tot twee keer toe de beschuldiging van binnenuit dat de partij sektarische trekken vertoont en tot twee keer toe inhoudelijke koerswijzigingen.

Het is het moment om je als FvD-lid af te vragen waar deze club voor staat. Het lijkt me ook het moment om als FvD-er kritische vragen te stellen over de positie van Baudet. Blijkbaar wappert de partijleider moeiteloos met iedere wind mee of heeft hij een verschrikkelijk slecht inschattingsvermogen voor met wie hij in zee gaat. Beide opties zijn geen aanbeveling voor een leider. Toch lijkt het mij, gezien de gebeurtenissen van de afgelopen week, onwaarschijnlijk dat die vragen binnen het Forum voor Democratie openlijk gesteld kunnen worden.

David van der Wilde is politiek redacteur voor De Nieuws BV

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1