appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Humberto
STER Advertentie

'Ik schaam mij voor de benepenheid van mijn land'

ANP
maandag 22 juli 2019 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

Nederland is voor 10 procent verantwoordelijk bevonden voor de dood van 350 Bosniërs. "Niet voor 11, niet voor 9, niet voor 10,5, voor 10 procent. Alsof het gaat om een mathematisch probleem gaat", zegt druktemaker Ronald Giphart in De Nieuws BV. Hij schaamt zich in ieder geval voor de volle 100 procent.

Druktemaker Ronald Giphart - Srebrenica

Nederland zou alles gedaan hebben om zo veel mogelijk mensen bescherming te bieden. Ronald Giphart geeft twee schrijnende voorbeelden waaruit het tegenovergestelde blijkt en trekt de uitspraak in twijfel: "Let wel: iedereen wist wat er ging gebeuren. Er werden vrouwen verkracht en mannen vermoord. Iedereen voorzag dat de Bosnische Serviërs zouden overgaan tot ethnische zuiveringen en een massaslachting."

De beschamende uitspraak

Giphart: "Nu is er dan die beschamende uitspraak van de Hoge Raad, waarin een rekenmethode is gebruikt om een potentiële overlevingskans te bepalen, en dat allemaal met het oog op compensatie en herstelbetalingen. Ik schaam mij voor de benepenheid van mijn land."

Druktemaker Ronald Giphart - Srebrenica

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1