appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Radio 1 Journaal
STER Advertentie

Kunnen we alsjeblieft weer normaal doen tijdens de avondvierdaagse?

ANP Foto
woensdag 12 juni 2019 | AVROTROS | Mischa Blok Twitter
Afbeelding

Vijf zweterige plakjes komkommer in een boterhamzakje en een fles gevuld met water. Daar moest ik het mee doen. Meer was ook niet nodig, want je avondeten lag nog maar net in je maag. Als je dan na vier dagen wandelen de finish bereikte, stond daar je vader of moeder met een snoepketting. Meestal Nibb-its met een dropveter. Feest. 

Samen wandelen, zingen, buiten zijn, nét iets later naar bed mogen. Dát was het plezier van de avondvierdaagse. Tegenwoordig zijn die aspecten naar de achtergrond verdrongen. Snoep, daar draait het allemaal om. Als ik om me heen kijk, zie ik al vanaf de eerste dag de kinderen zakken snoep meezeulen. Het lijkt wel één grote reclamespot van Haribo. De gesprekken tussen de wandelende kinderen gaan niet over school of tv of datgene wat ze om zich heen zien, nee, ze gaan over snoep. Onderhandelingen op hoog niveau. 'Wat heb jij en wil jij dat ruilen met mij? Als jij mij vijf dropsleutels geeft dan krijg jij twee lolly's van mij.'  

Geel uitgeslagen zakdoek

Avondvierdaagseliedjes zoals 'Een potje met vet' en 'Daar boven op die berg', kunnen beter vervangen worden door 'Take me to the candy shop' van 50 Cent of 'Sweet dreams' van de Eurythmics. Op de momenten dat de kinderen niet op winegums, drop, koekjes, chocola kauwen, zie ik ze enthousiast likken aan een geel uitgeslagen katoenen zakdoek gevuld met een halve sinaasappel en een pepermuntje. Soms - oh gruwel - likken ze aan elkaars zakdoek. Net als je denkt dat hun tandglazuur niet verder aangetast kan worden, nemen ze gulzige slokken van flesjes AA, cola of sinas. 

Loodzware snoepkettingen

Op de laatste dag komt de meute dan misselijk aan bij de finish. Met een verveelde blik nemen ze de laatste zakken snoep in ontvangst. Met hun laatste restje energie buigen ze hun hoofd naar voren, zodat hun juichende achterban loodzware snoepkettingen kan omhangen.

Ook die snoepkettingen bestaan niet meer alleen uit dropveter en Nibb-its. Ik zag kettingen waar tien chocoladerepen, een familieverpakking chips of vijf zuurstokken aan bungelden. Kinderen die bijna door hun hoeven zakten door het extra gewicht waar ze mee werden opgezadeld.

Daarnaast zag ik sommige ouders hun kinderen opwachten met grote cadeaus. Het leek wel pakjesavond. Andere trend: ook de ouders die de laatste avond de vijf kilometer meelopen worden bedolven onder het snoepgoed en binnengehaald alsof ze twaalf keer achterelkaar de Alpe d'Huez hebben gefietst. 

Hou op met me. Ik heb het nu al een paar jaar aangekeken, er mijn mond over gehouden, in de hoop dat het vanzelf beter zou worden. Ik heb het helaas alleen maar erger zien worden. Daarom het volgende verzoek. Lieve ouders, kunnen we alsjeblieft weer normaal doen tijdens de avondvierdaagse? 

Radar: consumentenradio op NPO Radio 1

Mischa Blok presenteert Radar Radio: elke zaterdagmiddag tussen 15:00 en 16:00 op deze zender. Lees alle artikelen uit Radar Radio in de rubriek Consument. Om een appje naar de studio te sturen heb je de NPO Radio 1-app nodig. Nog niet op je telefoon? Download hem hier voor Apple iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1