Opinie & Commentaar
BNNVARA

Het fossiele feestje op Zandvoort is niet het grootste CO2-probleem van Nederland

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het fossiele feestje op Zandvoort is niet het grootste CO2-probleem van Nederland

Zorgen over Zandvoort? De formule 1 CO2-vervuiling is niets vergeleken bij ons dataverbruik. Volgens Pieter Derks moeten we ons daar eens over buigen. In De Nieuws BV zegt hij: "Datacenters verbruiken nu al meer dan we in heel Nederland met al onze zonnepanelen opwekken, en als het in dit tempo doorgaat verbruiken ze in 2030 de helft van alle stroom in Nederland."

Er is op dit moment erg veel aandacht voor de Formule 1 die naar Zandvoort komt, en voor de desastreuze milieueffecten van dit fossiele feestje. Niet gek, want naast dat er in "één weekend tienduizenden mensen per vliegtuig bij elkaar om volkomen zinloos CO2 uit te stoten met z'n allen", wordt het ook een logistieke ramp.

Maar, dat is niet het ergste probleem waar Nederland nu mee te kampen heeft op CO2 gebied. Datacenters, die moeten we eens onder de loep nemen. Pieter: "Het klonk al die tijd zo lekker luchtig, the cloud, maar die cloud bestaat dus uit een hele grote wolk CO2. En die cloud slokt zoveel stroom op dat de Dutch Datacenter Association, jawel, de Dutch Datacenter Association, gewaarschuwd heeft dat het netwerk de vraag naar elektriciteit al bijna niet meer aankan."

Druktemaker Pieter Derks - Racen in Zandvoort

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie