Opinie & Commentaar
EO

De beste tips van life coach Michelle Obama

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De beste tips van life coach Michelle Obama

Wie dacht wat politieke nieuwtjes te kunnen horen over de ins en outs van het leven in het Witte Huis kwam bedrogen uit. De autobiografie die Michelle Obama deze week kwam promoten in Amsterdam moet vooral ook gezien worden als het manifest van een 'life coach'. De mannen in mijn gezelschap vonden het maar saai. "Het lijkt wel een kerkdienst."

Er was heel veel hilariteit op de social media rond de komst van Michelle Obama naar Amsterdam. Ook ik moest lachen om de aankondiging van 'een intieme avond' met de voormalige First Lady van de VS in een zaal met ruim 11.000 mensen in de ZiggoDome. Ik heb het boek gelezen, er zal niks nieuws worden verteld, alles is gescript. En toch vond ik het persoonlijk een hele vermakelijke avond.

Michelle Obama is een geweldig goede, humoristische verteller en iemand die ook een enorm gepolariseerde zaal, zoals de Democratische Conventie van 2016, kan samenbinden. De zalen die Obama op haar internationale boek-tour trekt, zijn uiteraard ontzettend eensgezind.

Wat maakt haar zo succesvol? Haar boek 'Becoming', in het Nederlands vertaald als 'Mijn verhaal' was volgens oud CNN-journalist en 'interviewer' Isha Sesay die de avond presenteerde nu al de best verkochte autobiografie allertijden. Michelle Obama’s verhaal is uniek, maar haar emoties en strubbelingen blijken vrij herkenbaar voor veel vrouwen wereldwijd.

Je kan niet alles hebben

Eén van de nieuwtjes uit het boek was dat de twee kinderen van Barack en Michelle Obama niet vanzelf kwamen. Er ging een miskraam en een IVF-traject aan vooraf voordat Sasha en Malia ter wereld kwamen. Ook in de ZiggoDome vertelt Michelle Obama over hoe we het krijgen van kinderen zien als 'the ultimate sign of womanhood.' En als het dan niet lukt, voelt het als falen. Haar tip: praat er over. Voor veel mensen is dat toch een taboe waarover gezwegen wordt.

Veel van het verhaal van Michelle Obama staat in het teken van een lijstje dat ze voor zichzelf afwerkt. Goede opleiding, goede baan, goede man, een goede moeder zijn. Haar conclusie: "I couldn’t have it all." Lang bleef ze vasthouden aan haar eigen carrière. Dat werd steeds moeilijker toen haar man actief werd op het nationale politieke toneel.

Maar zelfs toen ze meehielp aan zijn presidentiële campagne (zes campagne evenementen op een dag!) bleef ze haar werk doen als topbestuurder van een medisch centrum. En wilde ze op tijd thuis zijn voor het avondeten van haar dochters. Op een gegeven moment ontaarde dat in zoveel ongezonde afhaalmaaltijden, dat ze maar een privé-kok invloog.

Huwelijk

Ook het huwelijk van de Obama’s, die in alle plaatjes altijd zo gelukkig lijken, stond lange tijd onder druk. In het boek vertelt ze ook dat Barack en zij uiteindelijk in therapie zijn gegaan. De anekdotes van Michelle Obama over haar man zijn hilarisch. Ze kan hem heel goed imiteren als slungelige, chaotische man die altijd, altijd, altijd te laat kwam. Zijn sokken liet slingeren.

"Vertrouw je die vent die je trouwde een baby toe als hij niet eens zijn sokken kan oprapen?" De irritaties zijn eindeloos, maar op een gegeven moment beschrijft ze een komisch inzicht over haar man: "I don’t hate you anymore… You’re my friend!"

Michelle Obama vindt het belangrijk dat celebrities en 'iconische stellen' ook de slechte kant van relaties laten zien. "It’s not fair to show only the good stuff." En de relatie wordt alleen maar complexer als de zo gewenste kinderen er eenmaal zijn.

De last van twijfel

Als zwart meisje dat opgroeide in een afglijdende buurt in Chicago, werkte Michelle Obama zich tegen de stroom in op naar de beste universiteiten van het land. Haar middelbare school geloofde niet dat ze naar het elitaire Princeton kon gaan. Michelle Obama had genoeg zelfvertrouwen om toch ergens te komen, maar ook zij worstelde met twijfels.

De buitenwereld bleef haar met scepis beschouwen toen ze landelijke bekendheid kreeg als vrouw van presidentskandidaat Barack Obama. Het beeld van de 'angry black woman' was snel gezet. Maar ze kon ermee omgaan, zo vertelde ze in de ZiggoDome. "Who does she think she is? I’ve known that all my life."

Michelle Obama beschrijft hoe meisjes en vrouwen die hun stem verheffen, een mening hebben en enige ambitie hebben vaak al gauw gezien worden als 'bazig'.

Ze is nu een internationale ster-spreker, maar haar start op het nationale toneel in Amerika was uiterst moeizaam en doelwit van felle kritieken. Wat hielp: goede adviseurs en laat jezelf trainen.

God maakt nederig

En al was de ZiggoDome geen echte kerkdienst, Michelle Obama zelf is wel een gelovige. Een aparte gewaarwording in het seculiere, bijna anti-gelovige Nederland. Hoewel ze zichzelf toch best wel 'bad ass' vindt, houdt God haar naar eigen zeggen nederig. Heel Amerikaans: uiteindelijk heeft ze alles aan 'de genade van God' te danken, zo zegt ze. "None of us is entitled to this."

Ook in haar boek beschrijft ze een enorm intiem inkijkje in het leven van Barack Obama in het Witte Huis. Hoe hij tijdens één of andere politieke crisis in bed ligt te bidden. Ook de man die acht jaar lang de machtigste man op aarde was, bleek een life coach nodig te hebben.

Bertine Moenaff is Amerika-liefhebber en politiek redacteur van Dit is de Dag.

Ster advertentie
Ster advertentie