Opinie & Commentaar
EO

Baudet: 'willen we meer of minder NPO?' Achterban: 'meer, meer, meer!'

foto: Lex van Lieshout, ANPfoto: Lex van Lieshout, ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Baudet: 'willen we meer of minder NPO?' Achterban: 'meer, meer, meer!'

Beter dan kritiek leveren op de eenzijdigheid van de NPO, kan Thierry Baudet zijn aanhangers oproepen een eigen publieke omroep op te richten.

Het voelde raar, vorige week woensdagavond. In de veelbesproken speech van Thierry Baudet na de statenverkiezingen kreeg ook de NPO de volle laag. Baudet vroeg nog net niet aan zijn achterban "Willen jullie meer of minder NPO?", maar het zat er dicht tegen aan. "En wij saneren, wij saneren de… NPO!". De zaal viel in bij die drie letters en applaudisseerde en joelde enthousiast.

Even voelde ik een beetje wat een Marokkaan zal hebben gevoeld toen Geert Wilders op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 riep: "Willen jullie meer of minder Marokkanen?". U kent de geschiedenis, Wilders is voor die uitspraak veroordeeld.

Keuze

Nee, wees gerust, ik ga geen rechtszaak beginnen. NPO-er zijn (in mijn geval EO-er zijn) is iets anders dan Marokkaan zijn. NPO-er zijn is een keuze, daar kun je wat aan doen. Aan Marokkaan zijn kun je niks doen, dat ben je of dat ben je niet.

Interessanter dan een rechtszaak beginnen, vind ik de vraag of Baudet een punt heeft. Heeft hij gelijk als hij stelt dat de NPO een links bolwerk is? Mijn antwoord op die vraag is nee. Ja, er zijn linkse omroepen (BNN/VARA, VPRO), en daar is niks mis mee want er zijn ook linkse Nederlanders. Net zoals er christelijke Nederlanders en christelijke omroepen (KRO/NCRV, EO) zijn en zoals er liberale Nederlanders en een liberale omroep (AVRO/TROS) zijn. En rechtse mensen en een rechtse omroep (WNL).

Gezegend

Juist om die reden ben ik hartstochtelijk aanhanger en medewerker van de publieke omroep. Ik denk dat ons land gezegend is met een behoorlijk pluriforme omroep waarin tal van minderheden een plek vinden. Pluriformer dan in veel landen om ons heen. Zoals ons politieke bestel een relatief lage drempel heeft voor nieuwe toetreders, zo heeft de publieke omroep dat ook.

Eerlijk gezegd heeft Baudet wel een beetje een punt: er is niet of nauwelijks een publieke omroep die de stemmers representeert van populistische partijen als Forum voor Democratie en de PVV. Misschien dat WNL het een beetje doet, maar die omroep is toch eerder rechts dan populistisch.

Dat wil overigens niet zeggen dat de stemmen van PVV-ers en FvD-ers niet gehoord worden binnen de NPO: vertegenwoordigers van die partijen worden regelmatig uitgenodigd in programma’s van de andere roepen. Maar een omroep waarmee populistische stemmers zich kunnen identificeren zie ik niet.

'Meer, meer, meer!'

Dat kun je de NPO echter niet verwijten. De NPO richt geen omroepen op, de NPO biedt onderdak aan omroepen. Burgers richten omroepen op. Als je de NPO te links vindt, kun je dat roepen, maar je kunt er ook wat aan doen. Dat is het mooie van het Nederlandse omroepbestel. En als je in een paar jaar tijd vanuit het niets de grootste politieke partij kunt worden, zoals Forum voor Democratie presteerde, dan kun je toch ook een publieke omroep uit de grond stampen?

Een omroep oprichten kost tijd. Dat snap ik. Tot die tijd is er misschien een andere oplossing. Er is namelijk één omroep die tot taak heeft programma te maken voor doelgroepen die anders onderbelicht blijven: de NTR. Die omroep is ‘speciaal voor iedereen’ zegt ze op haar website. Dus misschien ook wel speciaal voor populisten, voor FvD-ers en PVV-ers, voor klimaatsceptici en immigratiesceptici.

Als de achterbannen van Baudet en Wilders slim zijn, antwoorden ze op een volgende verkiezingsavond op de vraag ‘Willen we meer of minder NPO?’ met grote overtuiging: ‘Meer, meer, meer!’.

Tijs van den Brink is presentator Dit is de Dag

Ster advertentie
Ster advertentie