Opinie & Commentaar
AVROTROS

Suggestief, zei de vader

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Suggestief, zei de vader

Wat in eerste instantie een nogal ordinair grapje van een Belgische wielrenner leek te zijn, is uitgegroeid tot een bijna Argentijns-Vlaamse oorlog. De Falklands 2.0, so to speak.

Het ging aan Nederland bijna voorbij, maar de wakkere mensen van De Telegraaf traden op en dan ken je de gevolgen. Berichten over ontsporingen scoren, nietwaar? Zo ook hier. Wielrenner Iljo Keisse is oerdom en maakt een ordinaire beweging tegenover een voor hem staande vrouw die graag op de foto wil met vijf wielrenners van de ploeg van de in het vak alom geprezen Patrick Levefere. Het gebeurt daags voor de start van de Ronde van San Juan, een meerdaagse koers in het warme deel van Argentinië. Het is een wedstrijd waar veel Europeanen zich in vorm rijden voor het nieuwe wielerseizoen op het oude continent, maar gaat, omdat er nauwelijks Nederlandse ploegen en renners naartoe gaan, bijna geheel aan ons voorbij. Wij schaatsen immers nog.

Een beweging

Keisse, een 36-jarige coureur die zo’n beetje als ploegkapitein en kameroudste in Argentinië aanwezig is, doet stom. Hij staat achter de vrouw en maakt een beweging. Omdat het een foto en geen filmpje is, weten we niet wat er verder gebeurde. Volgens de renners die erbij waren: niets, de serveerster van een koffiebar waar de coureurs hadden aangelegd, was blij met de foto. Zou ze direct gezegd hebben.

Het is goed te weten dat de jonge vrouw ietwat door de benen gaat omdat ze voor de renners staat en dat haar bips ietwat naar achteren steekt. De renner Keisse heeft een arm achter in zijn nek en een arm/hand, nauwelijks zichtbaar, voor zijn kruisstreek. Zijn eerste reactie: "Ik heb haar niet aangeraakt, geen moment." Het verhaaltje van de foto en de jonge vrouw krijgt pas inhoud en vervolg als een Argentijnse sensatiekrant de foto publiceert en melding maakt van ongepast gedrag van de betrokken renner.

Keisse schrikt, biedt zijn excuses aan de vrouw aan, praat met de Argentijnse politie ter plaatse en begrijpt dat het geheel dan is afgedaan. Laten we gaan fietsen, denken hij en zijn ploegmaats; het was een dom, niet doordacht niemendalletje van Keisse en daarmee moest de kous af zijn.

Nadat de vrouw zelf bij de politie langs was gegaan, bleek dat er toch nog wel iets besproken en gedaan moest worden. Keisse werd, een dag later, door de organisatoren van de koers uit het deelnemersveld weggelaten. Dat heette een sportieve straf te zijn voor de kleine smeerkees van dienst.

'Hij doet efkes dom'

Kom in België echter niet aan Belgische wielrenners. De vader van Keisse spreekt bestraffend over de slechte grap van zijn zoon, maar vindt wel 'dat de jonge vrouw suggestief met haar poep (Vlaams voor bips) naar achteren staat en ja, jammer, maar daar staat nou precies mijn zoon en die doet efkes dom.'

De koers begint, het gedoe rond de foto lijkt vergeten te zullen worden en de renners van de Belgische ploeg gaan sterk rijden en winnen in vele klassementen. Omdat overal over de wereld winnaars gehuldigd worden, verwacht men op enig moment ook de heren Alaphilippe en Evenepoel op het podium, maar die komen niet opdagen. Hiermee staat de organisatie dus even in het hemd; de leiderstruien kunnen niet en public uitgereikt worden.

Als men vraagt waarom de betrokken renners niet zijn komen opdagen, luidt het antwoord dat de betrokkenen 'moe zijn en graag snel naar hun hotel wilden gaan'. Dat nu gaat er bij niemand in: het lijkt toch een revanche van de simpel denkende coureurs op het uit koers halen van hun ploeggenoot: jullie pakken ons, dan pakken we jullie op deze manier terug. Tenminste, dat heeft er alle schijn van. Niemand in San Juan gelooft de verklaring en bovenop de kwestie van de foto komt dus ook ineens het niet opdagen bij de prijsuitreiking te liggen.

Nationale stroomversnelling

De leden van de Deceuninck Quick Step-ploeg hebben nu het zwarte brood gegeten en de affaire komt in een nationale stroomversnelling uit. Omdat nu ook andere dan sensatiejournalisten uit andere wielerlanden zich in deze strijd gaan mengen, wordt er een stevig antwoord verwacht van de baas van het spul, de eerder genoemde Lefevere, een man die in België in aanzien staat en door tegenstanders weleens van Napoleontisch gedrag wordt beticht. Zijn renners winnen, jaar na jaar, veel, heel veel.

En wat zijn eerste reactie was toen hij hoorde dat Keisse uit koers was genomen? "Als het aan mij ligt, trek ik de hele ploeg terug." Een typische reactie vanuit een machtspositie. Vervolgens werd het stil en toen kwam, in de nacht van 31 januari op 1 februari, een officiële verklaring van de ploeg.

Het is een excuus van 167 woorden. Excuses aan het adres van de jonge vrouw, aan alle vrouwen, fans en sponsors. Lefevere stelt dat zulk een gedag niet bij zijn sportmensen past, het woord respect wordt gebruikt en tevens kondigt de directeur aan dat zijn renners en het personeel van de ploeg in de toekomst 'gedragstraining' zullen moeten ondergaan om herhaling van deze zaken voor te zijn.

De koers gaat voort

En de koers? Die gaat, zoals altijd, voort en de renners van de fel besproken ploeg blijven de etappes beheersen. In België hebben leden van het satirische televisieprogramma Dit is de Wereld inmiddels een buitengewoon geslaagde parodie op het 'humorvolle leven' van de renner Keisse gebracht (humor om te lachen dus), maar boven alles blijft dan toch de opmerking van vader Keisse en het bagatelliseer-gedrag van de ploegleiding beklijven.

Ja, Keisse senior zei het echt: "De vrouw in kwestie stak suggestief haar poep naar achteren." Ja, en? Het is vrijdag en ik zit aan de keukentafel mijn Ranja met een rietje te drinken. Op een of andere manier denk ik vandaag eerder aan Sophie van Kleef dan aan Iljo Keisse.

Toen Johnny Lion zijn hitjes zong en Joop Zoetemelk vaak tweede werd in de Tour, pakten wielrenners in Frankrijk langs de kant van de weg staande vrouwen in de kont of probeerden ze bikini-topjes en slipjes los te trekken in het voorbijrijden. Daar werd toen door iedereen smakelijk om gelachen en foto's van renners in actie voor dit 'vermaak' werden overal in nette kranten afgedrukt, ook bij ons. Dat was rennershumor.

Het was een andere tijd, maar nu blijkt maar eens weer dat we er niet bepaald op vooruitgegaan zijn in al die jaren. We als mensheid, we als (sport)mannen, we als wereld. En Lefevere gaat toch zeker wel aanschuiven bij die 'gedragstrainingen'?

Over Mart Smeets

Mart Smeets is radio- en televisiepresentator, journalist en sportcommentator. Iedere zaterdag beschouwt hij voor EenVandaag gebeurtenissen en verhalen uit de sportweek, en zaken die daar aan verwant zijn.

Ster advertentie
Ster advertentie