Opinie & Commentaar

Queen Elizabeth is bij de Britten de enige stabiele factor

foto: NPOfoto: NPO
  1. Nieuwschevron right
  2. Queen Elizabeth is bij de Britten de enige stabiele factor

[MAX] Leiderschap. Wie haar op het idee bracht is niet bekend gemaakt, maar opeens leek er enige karakterologische souplesse zichtbaar. In de avond, nadat ze een motie van wantrouwen nipt had overleefd, deed Theresa May de deur van Downing Street 10 open en riep op tot nationale eenheid.

Alsof je iemand vraagt gewoon weer terug naar huis te gaan, terwijl je weet dat het huis er niet meer staat, omdat het tot de grond toe is afgebrand. Maar ze deed in elk geval een poging het Lagerhuis te bewegen alle meningsverschillen terzijde te schuiven en hand in hand gezamenlijk de brexit te realiseren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Je kan het politieke bewustzijnsvernauwing noemen, onrealistisch, maar ik dacht aanvankelijk toch dat ik getuige was van een vorm van leiderschap. Nationale eenheid, daar kun je redelijkerwijs in crisistijd geen tegenstander van zijn, dus het isoleert daarmee meteen alle criticasters.

Ik fantaseerde zelfs – want heb het niet gecheckt – dat de Queen Theresa May telefonisch steun heeft toegezegd, maar alleen als ze belooft een nationaal gevoel te realiseren om verdere ontbinding van haar Koninkrijk te voorkomen.

Queen Elizabeth is sinds 1952 het staatshoofd en hoewel ze in april 93 wordt, is zij zo langzamerhand op dit eiland de enige nog stabiele bestuurlijke factor. Maar of je het nu leiderschap noemt of niet, de vraag is eerder of Theresa May nog enige positie hééft. Oppositieleider Corbyn noemt haar hele kabinet een stelletje zombies bij elkaar. Waarmee bedoeld dat May’s team door mythische krachten steeds weer uit de dood herrijst.

Doorzettingsvermogen

Politieke retoriek of niet en pleiten voor verkiezingen, feit is dat eigenlijk niemand de plek van Theresa May nu ambieert. Er valt op dit moment in Downing Street niets te winnen alleen verlies wordt in deze straat dag na dag geïncasseerd. Vandaar dat May het premierschap nog steeds tegen beter weten wordt gegund.

Kortom, wat Theresa May ook voorstelt, goed komen gaat het niet meer. Haar geloofwaardigheid staat niet meer op het spel omdat ze geloofwaardigheid allang ontbreekt. Doorzettingsvermogen heeft ze wel en dat kan mogelijk de komende week nog tot iets leiden.

Ik belde vandaag met Brussel en daar wil men zeker rampspoed voorkomen, maar dan moeten de Britten wel met een voorstel komen. Mij wordt verteld dat de grootste vrees is dat er zomaar plots op 29 maart helemaal niets is, behalve toch plots een brexit. Alsof er 'per ongeluk' een nieuwe situatie is ontstaan.

Noodwetten

Uitstel van het hele proces, een nieuw referendum waar nu ook veel Britse ondernemers voor pleiten en uiteindelijk mogelijk toch een nieuw gezicht in Downing Street, zonder of na verkiezingen. Ik geloof dat je bij wedkantoren op alles kan inzetten, maar misschien toch beter het geld even op zak te houden. En wij maken inmiddels noodwetten omdat een mede-lidstaat in de EU-politiek in een crisis zit. Daar hadden we als founding father van de Europese gedachte nooit rekening mee gehouden.

Misschien aardig nog even te kijken naar een aflevering van Yes Minister, uit de vorige eeuw. Kijken naar iets alsof het nooit anders is geweest.

Kees Boonman

Kees Boonman is politiek commentator, elke week te horen bij Nieuwsweekend(Omroep Max) van 08:30 tot 11:00 uur op NPO Radio 1. Volg zijn Brexit-berichten ook op @keesboonman via Twitter.

Meer video's van Kees Boonman vind je op de website van MaxVandaag.

Ster advertentie
Ster advertentie