Opinie & Commentaar

Kuzu ontpopt zich als een Turkse Wilders

foto: Foto: EOfoto: Foto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Kuzu ontpopt zich als een Turkse Wilders

[EO] Gisteravond vond dan eindelijk het Turkije-debat plaats. Tot mijn ontzetting was de leider van de partij Denk, Tunahan Kuzu, niet bereid om afstand te nemen van de zuiveringen in Turkije.

Kuzu hield een helder betoog. Door de mislukte coup zijn de Turkse autoriteiten gedwongen om de noodtoestand uit te roepen. Geen enkel land kan het zich immers veroorloven om coupplegers vrij te laten rondlopen. Als in Nederland een mislukte coup zou worden gepleegd zou onze regering hier hetzelfde doen.

Het betoog van Kuzu rammelt aan alle kanten. Hij heeft volkomen gelijk dat Ankara de coupplegers moet opsporen en straffen. Probleem is echter dat Erdogan van de gelegenheid gebruik maakt om veel meer mensen te ontslaan of in de gevangenis te zetten dan de mislukte couppoging rechtvaardigt. In de eerste plaats is er nog steeds geen overtuigend bewijs dat Gulenaanhangers daadwerkelijk achter de coup zaten. Het is heel goed mogelijk dat ook Gulenaanhangers achter de coup zaten maar dan moeten er tijdens een eerlijk proces wel bewijzen worden getoond die een onafhankelijke rechter overtuigen. Groot probleem daarbij is dat Erdogan al in een eerder stadium hem onwelgevallige rechters heeft ontslagen.

In de tweede plaats zijn er niet alleen Gulenaanhangers opgepakt of ontslagen maar ook Turkse burgers die met die organisatie niets te maken hebben. Zo zijn er bijvoorbeeld ook Koerdische burgemeesters ontslagen zonder dat er bewijzen zijn gepresenteerd aan een rechter dat zij daadwerkelijk iets met de couppoging te maken hebben.

Noodtoestand

Kuzu probeerde zich nog te verdedigen met de opmerking dat er in Frankrijk ook sprake is van een noodtoestand die strenge anti-terrorismemaatregelen mogelijk maken. Dat is waar, maar in Frankrijk lopen er nog wel onafhankelijke rechters rond die de regering tot de orde kunnen roepen. In Frankrijk is er nog steeds sprake van een scheiding der machten terwijl dat in Turkije nauwelijks nog het geval is. Erdogan heeft immers in het verleden heel wat kritische rechters vervangen.

Uiteindelijk zei Kuzu dat ook hij vond dat iedereen in Turkije een eerlijk proces verdient. Dat klinkt prachtig, maar het probleem is nu juist dat mensen ontslagen zijn zonder vorm van proces en dat het maar zeer de vraag is of er ooit een proces komt. Mocht er wel een proces komen dan staat de beklaagde voor een Erdogan-rechter.

De hele Kamer viel over Kuzu heen. Juist Kuzu die de Nederlandse politiek verwijt te polariseren in plaats van te verbinden loopt als een schoothondje aan achter de grote polarisator Erdogan. Hij die Nederlanders verwijt met twee maten te meten in de omgang met Nederlanders met een buitenlandse achtergrond bekritiseert de Nederlandse rechtsstaat maar vergoeilijkt het ontbreken daarvan in Turkije. Dat is een weinig geloofwaardige positie.

Kuzu heeft zijn ware onrechtstatelijke gezicht getoond. Als wij zijn redenering volgen zou de Nederlandse regering na een mislukte couppoging, net als de Turkse, de rechtsstaat kunnen afschaffen. Dat is vreemd omdat Kuzu via zijn parlementaire eed trouw heeft gezworen aan de Nederlandse grondwet. Op het schenden van die eed staat echter geen straf. Eigenlijk is dat vreemd omdat er geen democratie kan overleven zonder rechtsstaat.

Vertegenwoordiger van Erdogan

Hoe moet de democratie omgaan met Kamerleden die democratisch worden verkozen maar geen boodschap hebben aan rechtsstaat en dus democratie? Duitsland heeft een ‘Verfassungsschutz’. In Duitsland kan men politieke partijen die een programma hebben dat onverenigbaar is met de Duitse grondwet, verbieden. Kuzu is natuurlijk slim genoeg om een programma voor Denk te formuleren waarin zijn curieuze opvattingen over de rechtsstaat ontbreken.

Eigenlijk beschouwt Kuzu zichzelf als een vertegenwoordiger van Erdogan in het Nederlandse parlement. Hij is immers op geen enkele manier bereid om de zuiveringen in Turkije te bekritiseren. Hij is ook niet bereid om de lange arm van Turkije in Nederland aan banden te leggen.

Het kabinet zit nu met een groot probleem. Hoe kunnen wij godsdienstvrijheid in ons land garanderen zonder dat Turkije via de imams van Dyanet de integratie van onze Nederlanders met een Turkse achtergrond belemmeren? Hoe kunnen wij godsdienstvrijheid garanderen zonder dat Ankara onze Turkse gemeenschap verdeelt en tegen elkaar ophitst?

Turkse imams die vanuit Ankara naar ons land worden gestuurd spreken niet of nauwelijks de Nederlandse taal. Vroeger was dat geen groot probleem omdat Dyanet de Turkse scheiding van staat ook in Nederland propageerde. Tegenwoordig gebruikt de islamist Erdogan Dyanet om precies het tegenovergestelde te propageren!

In het Oostenrijkse politieke systeem betekent godsdienstvrijheid dat de staat de religieuze ambtenaren betaalt en dus ook controleert. Dat kan in het Nederlandse systeem niet. In Duitsland zijn salafistische organisaties tegenwoordig verboden en dus ook de buitenlandse financiering. Probleem van de Duitse methode is dat men in oeverloze discussies verzeild raakt of een organisatie salafistisch is of niet. Sommige experts denken dat Erdogan salafistische idealen koestert, maar anderen ontkennen dat.

Werkvergunning

Ons land zal dus een juridisch houdbare oplossing moeten vinden om te voorkomen dat de lange arm van Turkije onze Nederlanders met Turkse achtergrond tegen elkaar ophitst. Ik zie eigenlijk maar een mogelijkheid die op korte termijn effect zou kunnen sorteren. Elke Turkse imam die naar Nederland komt heeft een tewerkstellingsvergunning nodig. Die vergunning zou alleen maar afgegeven dienen te worden als de Turkse imam kan bewijzen dat hij de Nederlandse cultuur en taal goed kent. Een dergelijke wet zal een ruime meerderheid in de Tweede Kamer krijgen. Asscher zet hem op! Er is geen tijd te verliezen.

Wat Kuzu betreft, er is geen enkele reden om dit Kamerlid nog serieus te nemen als hij op welk onderwerp dan ook rechtsstatelijke bezwaren naar voren brengt. Iemand die Erdogan verdedigt heeft immers geen boodschap aan de rechtsstaat.

Kuzu ontpopt zich als een Turkse Wilders. Wilders heeft in het verleden vaak betoogd dat hij geen vertrouwen heeft in de Nederlandse rechtspraak. De scheiding der machten interesseert hem kennelijk geen bal. Voor Kuzu die alles wat Erdogan doet goedpraat geldt hetzelfde.

Arend Jan Boekestijn is commentator bij Dit is de Dag

Ster advertentie
Ster advertentie