Opinie & Commentaar
AVROTROS

'Als Lili en Howick aan Ik Vertrek mee zouden doen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Als Lili en Howick aan Ik Vertrek mee zouden doen'

"Welkom bij een nieuwe aflevering van Ik Vertrek. In deze uitzending volgen we Lili en Howick." De situatie rondom de Armeense kinderen houdt Nederland al tijden bezig. Zo ook cabaretier Yora Rienstra: in haar column bij Radio EenVandaag komt ze voor Lili en Howick op. "In het pittoreske Armenië gaan ze proberen een nieuw leven op te bouwen."

"Er wordt een soort Henny Huisman-moment geschetst van de dag waarop de kinderen zich met hun moeder zullen herenigen in Armenië", zo observeert Rienstra over de houding van de politiek. "Dat die 'surprise surprise' vies zal tegenvallen, ziet onze kijker zoals gewoonlijk al van mijlenver aankomen."

Na zes maanden bekijken we in het programma hoe het met Lili en Howick is. "Ze vertoeven in een kindertehuis waar plek is voor twintig kinderen, maar waar er inmiddels al dertig zijn ondergebracht. De deelnemers van Ik Vertrek zouden daar jaloers van worden. Zij willen ook wel tien mensen meer op hun camping stallen, maar lopen elke keer tegen bureaucratische regels aan."

Rienstra snapt niet waarom de kinderen, die zo lang in Nederland hebben gewoond, kunnen worden uitgezet. "Lili en Howick houden net als alle Nederlanders van kaas, haring en stroopwafels. En net als alle Nederlanders kijken ze het liefst naar Ik Vertrek. Natuurlijk snappen ze wel dat Nederland vol is, zeker met al die buitenechtelijke kinderen van Pechtold, maar is er nu echt geen plek? Staatssecretaris Harbers: kom op, en laat voor één keer die regeltjes stikken."

Reacties: 'Besturen is hartverscheurende beslissingen maken'

Jantiene Kriens, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Gemeenten, reageert in Radio EenVandaag naar aanleiding van de column. "Besturen is soms hartverscheurende beslissingen maken. Hoe meer publiciteit er is, hoe moeilijker het is om als staatssecretaris van je discretionaire bevoegdheid gebruik te maken." Er zijn volgens haar nog veel meer kinderen in dezelfde situatie als Lili en Howick. "Op het moment dat er heel veel publiciteit is, wordt dat daar een beloning voor."

Joost Vullings ziet dat de kwestie Nederland verdeelt. "Rechts Nederland wijst naar de moeder en advocaat van de kinderen, die telkens weer opnieuw blijven procederen. Links Nederland kijkt naar het systeem. De waarheid ligt denk ik klassiek in het midden: het systeem creëert de mogelijkheden, maar het is ook de verantwoordelijkheid van moeder en advocaat." Jantiene Kriens is het ermee eens dat er een structurele oplossing moet komen. "Kortere procedures zijn, naar de toekomst toe, het allerbelangrijkste. Daar wordt gelukkig ook aan gewerkt."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie