Opinie & Commentaar

Column Nelleke Noordervliet: Genders

foto: Harry Cock
  1. Nieuwschevron right
  2. Column Nelleke Noordervliet: Genders

De nuances in het almaar toenemende lettertal van de lhbtiq+ gemeenschap zijn inmiddels onnavolgbaar. Wie een fout maakt in de vele verschillende seksuele identiteiten wordt niet alleen berispt maar ook gecancelled. Het is een mijnenveld.


Zie het transgender infopunt op het internet, bedoeld om alle soorten recht te doen. Ik citeer: 'We gebruiken non-binair hier als een paraplubegrip voor een verzameling aan genderidentiteiten die niet (enkel of helemaal) man of vrouw zijn. Er zijn verschillende termen voor genderidentiteiten die zich buiten het binair gendermodel stellen: genderqueer, gender non-conform, agender, genderfluïde, bigender. Deze genderidentiteiten hebben met mekaar gemeen dat ze zich buiten de binaire gendernorm bevinden, maar ze verschillen onderling van mekaar. Sommige non-binaire personen identificeren zich ook als transgender, anderen niet.


Personen met binaire genderidentiteiten vallen onder de term transgender: trans mannen en trans vrouwen. Daarnaast valt ook de non-binaire paraplu hieronder, wat alle genderidentiteiten die niet (louter of helemaal) man of vrouw zijn en/of buiten het binaire kader vallen, bevat. Deze paraplu staat deels onder de transgender paraplu, omdat niet alle non-binaire personen zich als trans identificeren.Onder de non-binaire paraplu staat een diversiteit aan genderidentiteiten, waarvan we er de meest gekende hebben opgelijst. Het is mogelijk om je met meerdere genderidentiteiten te identificeren, en bijvoorbeeld zowel trans, non-binair, pangender en genderfluïde te zijn.'

Het is zo ingewikkeld geworden dat zelfs de good old witte homoseksuele man voor de identiteitsliefhebber conservatief is. De witte oudere homoseksuele man wordt uitgesloten van de echte identiteitsstrijd, want die zijn te gewoon, te ouderwets. Die horen bijna in het andere kamp. Bij de vijand.

Een heel korte duik in het verleden haalt voldoende verhalen naar boven om te laten zien wie eigenlijk de kastanjes uit het vuur hebben gehaald, wie voor het gespreide bedje van de huidige o zo kwetsbare generatie hebben gezorgd. Sodomie, zoals het werd genoemd, werd lange tijd met de dood bestraft. Of met de gevangenis. Zie Oscar Wilde. Roger Casement werd in 1916 opgehangen wegens hoogverraad. Hij had de Ierse opstandelingen geholpen. Pogingen om hem van de strop te redden mislukten omdat de Engelsen een dagboek vervalsten waarin hij homoseksuele daden beschreef. Geen genade dus!


De acties van McCarthy niet alleen tegen communisten maar ook tegen homo's werden en worden door een groot aantal diep-religieuze en hypocriete staten in de VS nog altijd bewonderd en nagedaan. In Rusland, Iran en andere landen worden homorechten een decadente westerse uitwas genoemd. Dat iedereen zich bij ons mag identificeren en manifesteren zoals hij wil zijn, danken we aan de moed van homo's en lesbiennes uit het verleden. Onder het paraplubegrip 'menselijkheid'.

Ster advertentie
Ster advertentie