appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Buma is een Klimaatbarbapapa

ANP Foto
zondag 19 augustus 2018 | BNNVARA | David van der Wilde Twitter
Afbeelding

Buma is een Klimaatbarbapapa. Hij verandert van standpunt wanneer het hem uitkomt. Dat zegt politiek redacteur David van der Wilde

Pas op! Anders ontketenen we een nieuwe Fortuyn-revolte. CDA-baas Buma waarschuwt voor een grote boze menigte tegen de klimaatmaatregelen. Eerlijk gezegd vind ik het een scherpe analyse van Sybrand. De giga-omslag die ons te wachten staat wordt niet leuk. De kans dat sceptici succes zullen oogsten met cynisch schieten op de groene-revolutie is gigantisch.

Gek genoeg stond de CDA-leider twee maanden geleden zélf nog het groene evangelie te prediken. Toen was de oproep aan de voltallige politiek: "Doe mee aan de breedste klimaatcoalitie ooit". Vrolijk zwaaide hij met groene vingers naar de oppositie. Maar Buma blijkt een Klimaatbarbapa. Na de droogste zomer ooit lijken zijn groene idealen als sneeuw voor de zon verdwenen. 

CDA-talent

Het is wat flauw om die hele ideologische metamorfose enkel op de partijleider te plakken. Het is een CDA-talent om naar believen van mening te veranderen. Ook afzwaaiend senator Elco Brinkman noemt de klimaatwet - waar ook Buma hartstochtelijk voor pleitte - nu een voorbeeld van zelfoverschatting. Het is tekenend voor hoe de partij met haar milieustandpunten omgaat. 

Voor de verkiezingen laat de partij haar programma niet eens narekenen door het Planbureau voor de Leefomgeving. Daarna maakt datzelfde CDA goede sier met het groenste kabinet ooit. Vervolgens wordt de partij verder gegreenwashed door Ruud Lubbers als eerste Groene Paus te eren. Buma predikt zelfs dat een ambitieus klimaatbeleid een morele plicht is. Om even later te bezweren dat al die milieumaatregelen levensgevaarlijk zijn.

Buma’s gelijk

Natuurlijk heeft Buma gelijk. Niemand zit te wachten op dure maatregelen en pijnlijke besluiten. Klimaatontkenners en demagogen kunnen makkelijk scoren met verzet tegen deze impopulaire plannen. De pas gepresenteerde hoofdlijnen van het Klimaatakkoord laten zien dat ons land en leven ingrijpend zal veranderen. Meeliften op de weerstand zal je bij verkiezingen daarentegen geen windeieren leggen. 

Gelukkig is daar het CDA. Een partij die rentmeesterschap als eerste uitgangspunt heeft. Zij zullen zich met hand en tand verzetten tegen dit soort cynische stemmentrekkerij, toch? De realiteit lijkt anders. De thema’s waar CDA’ers voor verantwoordelijk zijn bij het klimaatakkoord - mobiliteit en landbouw - lopen het stroefst. Ondertussen roept Buma hel en verdoemenis over de vergroening. En CDA-coryfee Wijffels ziet dat zijn partij geen echte ideeën heeft om het land klaar te maken voor de eenentwintigste eeuw. 

Klimaatrevolte

Het geeft een cynisch beeld. Aan de ene kant committeren de christen-democraten zich aan allerhande groene maatregelen. Het land wordt zelfs voor decennia aan een duurzaamheidsketting gelegd. Vol trots presenteert de partijleider de eigen coalitie als de groenste ooit. Terwijl hij tegelijkertijd fulmineert tegen de wereldvreemde kosmopolieten die rücksichtslos vergroenen.

Buma heeft veel weg van een psycholoog die mensen een trauma aanpraat om ze vervolgens een therapeutische sessie in zijn eigen praktijk aan te bieden. Zijn waarschuwing voor teleurgestelde kiezers heeft meer weg van een oproep. Het lijkt alsof hij zijn gevreesde klimaatrevolte zelf wil leiden. Dat is een buitengewoon gevaarlijk idee.

David van der Wilde is politiek redacteur voor De Nieuws BV 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1