Opinie & Commentaar

Dit gebeurt er als je je reissom niet op tijd betaalt

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit gebeurt er als je je reissom niet op tijd betaalt

[AVROTROS] Een vakantiedorpje in de buurt van Barcelona. Het was laat in de middag. Mijn vrienden en alle bijbehorende kinderen waren moe van een lange autoreis en we hadden alvast een enorme hoeveelheid boodschappen gedaan, zodat we meteen in het appartement konden neerploffen en onze kinderen konden voederen. Lokale overjarige kaasjes, met knoflook doordrenkte vleeswaren. Alleen nog even de sleutel ophalen bij de verhuurder van het vakantiehuisje.

Wanhopig

De mevrouw achter de balie schudde ontkennend toen we voor de derde keer onze naam zeiden. Iedere keer iets luider en iets wanhopiger. Nog steeds nee. En dan weet je dat het goed mis is. Het bleek dat mijn beste vriend - sindsdien een iets minder goede vriend - die het vakantiehuis had geboekt, het laatste deel van de reissom niet had betaald. Dus er had zich inmiddels allang een ander reisgezelschap in ons vakantiehuis gesetteld. Die wél op tijd hun reissom hadden betaald. Die waarschijnlijk op dat moment hun eerste fles Cava ontkurkten.

Jengelende kinderen

Daar stonden we dan. Een hongerig gezelschap met jengelende kinderen en tassen vol boodschappen die met het uur minder fris gingen ruiken. De mevrouw achter de balie had enigszins medelijden met deze Hollanders en ging rondbellen, op zoek naar een ander appartement. Twee uur later deelde ze ons mee dat het helaas niet was gelukt. Hoogseizoen, dus alles volgeboekt.

Garagebox

Inmiddels was het acht uur 's avonds en besloten we om dan maar in onze eerste levensbehoefte te voorzien: eten. Terwijl de kinderen aanvielen op hun kindermenu, scrollden de volwassenen zich suf langs boekingssites, wanhopig op zoek naar een slaapplaats, zelfs met een garagebox waren we tevreden geweest. Maar, hoogseizoen, dus alles volgeboekt. Toen kwam mijn vriendin - sindsdien een héle goede vriendin - op het lumineuze idee om naar de restauranteigenaar te lopen om simpelweg om een slaapplek te vragen. De restauranteigenaar wees naar een vaste gast, en zijn zoon bleek de eigenaar te zijn van het familiehotel om de hoek. Zijn kleinkinderen brachten ons naar het hotel en even later konden ook wij eindelijk de Cava ontkurken op ons balkon.

Kapotte wc-bril

Dit was dan een duidelijk gevalletje 'eigen schuld', maar er kunnen op vakantie ook heel veel dingen mis gaan waar je niks aan kunt doen. Dat merken wij tenminste als wij in augustus het Radar Vakantieloket openen op NPO Radio 1. Iedereen mag zijn of haar vakantieklachten insturen en wij doen ons best om jullie problemen op te lossen. Zo kregen we een mail van Klaas die in een vakantiehuisje op Texel verbleef. De wc-bril brak doormidden en de verhuurder eiste dat hij voor de kosten opdraaide. Maar Klaas vond dit onterecht, hij had de schade toch zeker niet opzettelijk veroorzaakt en voegde daar aan toe: "Ik weeg maar 80 kilo".

Maak foto's!

Advocaat Maryse Oranje dook voor ons in de algemene voorwaarden van het betreffende vakantiepark en las dat de huurder aansprakelijk is voor schade die is toegebracht in het huisje tenzij je kunt aantonen dat je niets te verwijten valt. Maar dat klinkt eenvoudiger dan het is. Want hoe bewijs je dat jij onschuldig bent als het om een kapotte wc-bril gaat? Uiteindelijk hoefde Klaas niet voor de rekening op te draaien. Onze tip? Zorg zelf voor voldoende bewijsvoering, dus maak foto's van de beginsituatie van je vakantiehuisje. En tot slot mijn eigen tip: betaal tijdig de volledige reissom!

Ook vakantieklachten? Ons Radar Vakantieloket is geopend! Mail je verhaal naar radarradio@avrotros.nl of spreek bij de Radar Vakantielijn in hoe jouw vakantie is geweest, bel 035 671 7000

Radar: consumentenradio op NPO Radio 1

Mischa Blok presenteert Radar Radio: elke zaterdagmiddag tussen 15:00 en 16:00 op deze zender, behalve tijdens de Tour de France. Lees alle artikelen uit Radar Radio in de rubriek Consument. Om een appje naar de studio te sturen heb je de NPO Radio 1-app nodig. Nog niet op je telefoon? Download hem hier voor Apple iOS en hier voor Android. Beluister de podcast Radar Helpt: wekelijks op woensdag praktische tips in anderhalve minuut.

Ster advertentie
Ster advertentie