appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

De paranoïde DENK-wereld

ANP
zondag 24 juni 2018 | BNNVARA | David van der Wilde Twitter
Afbeelding

De wereld van DENK is er een van achterdocht, vijandbeelden en dubbele bodems. Die conclusie trekt politiek redacteur van De Nieuws BV David van der Wilde na het onderzoek naar de nep-nieuwsadvertentie.

Als je een eerlijk verhaal over DENK maakt, dan weet je dat het gedoe oplevert. Toch ben ik redelijk perplex van de reactie van Farid Azarkan en zijn kameraden nadat wij onthulden dat de partij een nepnieuwscampagne plande. Vergeleken bij de drie inclusiviteitsmusketiers is Donald Trump een amateur als het om trappen naar journalisten en waanideeën gaat.

De afgelopen week hebben mijn collega's Peter Kee, Hans van Waas en ik een lading bagger en valse beschuldigingen cadeau gekregen van DENK. We zouden allerhande journalistieke codes geschonden hebben, valse verklaringen verzamelen en maar op één ding uit zijn: de ondergang van DENK. Reden voor deze beschuldigingen? De Nieuws BV bracht woensdag een ongemakkelijke waarheid. De partij plande een nepnieuwscampagne.

Fop-filmpje

Al tijdens ons onderzoek maken we kennis met de allergische reactie van de partij op kritische journalistiek. Zo krijgen we te horen dat de partij er bij een van onze bronnen op aandrong om ons verzonnen verhalen te vertellen en dat gesprek stiekem te filmen. Met die beelden hoopt DENK ons weg te kunnen zetten als onbetrouwbaar. Als dat feest niet doorgaat gooit de partij het over een andere boeg: liegen en intimidatie.

De knip-en-plak-afdeling van de partij gaat druk aan het knutselen. De 'waarheidsvinders' van DENK TV doen weliswaar een keurig verzoek om wederhoor aan de raad van toezicht en directie van BNNVARA, maar vergeten de antwoorden daarop mee te nemen in hun publicatie. Zo komt op dinsdag een lasterlijk fop-filmpje vol valse beschuldigingen online. We zouden bijvoorbeeld maar één bron gebruiken, intimideren en feiten verzinnen. Onzin natuurlijk, maar gek genoeg allemaal wel van toepassing op het propaganda filmpje zelf.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Snoeptrommel

Helemaal interessant is de rol van de tijdelijk fractievoorzitter, Farid Azarkan. Hij is het jongetje dat wordt betrapt met een mond vol spekkies en vervolgens woedend zegt dat hij niets met de leeggeroofde snoeptrommel te maken heeft. Als blijkt dat zijn moeder hem de hele tijd bekeken heeft, begint het kleutertje te stampvoeten dat het niet eerlijk is en hij altijd overal de schuld van krijgt.

In ons gesprek met Azarkan naar aanleiding van ons onderzoek geeft hij namelijk alles rondom de nepnieuwscampagne toe. Nou ja, bijna alles, Farid besluit te liegen over het feit dat hij wist dat de slogan getest zou worden. Vervolgens is hij des duivels als we zijn bekentenissen publiceren en niet de leugens die hij antwoordt op onze vraag om wederhoor. DENK is woedend dat we de feiten brengen en niet met hun leugens de bühne op gaan.

Natuurlijk heb ik ook een vieze smaak in de mond. Heimelijk een Kamerlid opnemen, dat doe je niet zomaar. Helaas zie ik geen andere mogelijkheid in dit specifieke geval. Wij hadden gegronde reden om aan te nemen dat een lastercampagne werd voorbereid. En nog voor onze publicatie wordt die angst bewaarheid. Ons verdedigen met de waarheid lijkt mij de enige optie.

Hoed in de hand

Je zou verwachten dat DENK na onze uitzending met de hoed in de hand het parlement en de journalistiek langs zou gaan. Stoer sorry zeggen lijkt de enige uitweg. Helaas blijkt de partij er nog niet aan toe zich waarlijk volwassen te gedragen. In plaats van met schaamrood op de kaken sorry tegen hem te zeggen, wordt Wilders beschimpt. Ook wij krijgen geen bonbons of bos bloemen en een excuus, maar een officiële klacht toegezonden. Daarnaast wordt alle Kamerleden gevraagd om het DENK-verzoek om sancties tegen mijn collega's en mij te steunen.

Misschien dat je hier een kwaadaardige manier van handelen in ziet. Ik vrees dat er iets anders aan de hand is. Het lijkt erop dat bij DENK waarlijk het waanbeeld leeft dat de hele wereld tegen ze is. Als kleine Calimero's roepen ze daar dat het allemaal niet eerlijk is, hoewel ze stiekem beter weten. Daarom kan ik ze deze driftbui niet kwalijk nemen. Ik hoop dat het hoort bij het leerproces van dit drietal parlementariërs die nog moeten wennen aan hun rol van volwassen volksvertegenwoordigers.

David van der Wilde is politiek redacteur voor De Nieuws BV 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1