Onderzoek
KRO-NCRV

De handel in jonge Nigeriaanse vrouwen

foto: Cigdem Yukselfoto: Cigdem Yuksel
  1. Nieuwschevron right
  2. De handel in jonge Nigeriaanse vrouwen

Internationale hulporganisaties luiden de noodklok vanwege een enorme toestroom Nigeriaanse bootvluchtelingen in Zuid- Europa. De International Organisation for Migration (IOM) spreekt over een stijging van 600%. Volgens de meest recente gegevens van Save The Children zijn er alleen al in de eerste vier maanden van 2017 bijna 1.600 Nigeriaanse meisjes aangekomen in Italië. Dat is 44% van het totaal aantal vrouwelijke bootvluchtelingen.

Hoewel zij hun echte leeftijd vaak niet prijsgeven, zijn het veelal jonge meisjes. Volgens Nationaal Rapporteur Mensenhandel Corinne Dettmeijer, eindigt “zeker 80% van hen in de prostitutie. Ze willen het liefst naar Engeland, maar we zien ze ook terug in Frankrijk, België en Nederland.” Volgens Dettmeijer leggen de meisjes dezelfde routes af als de bootvluchtelingen die door mensensmokkelaars Europa in worden gesmokkeld. Dettmeijer maakt zich zorgen, omdat de Nigeriaanse meisjes vaak eindigen in de illegale thuisprostitutie en zo uit het zicht verdwijnen.

Het verhaal van Rosa

In Reporter Radio is te horen hoe Rosa, een meisje uit het straatarme Benin City in Nigeria, met valse voorwendselen naar Europa werd gelokt. Eenmaal aangekomen in Europa begreep ze dat ze de kosten van haar overtocht – 50.0000 euro- moest terugbetalen aan een vrouwelijke pooier door zich te prostitueren. De zogenoemde Madame. In Nigeria had Rosa een voodoo ritueel moeten ondergaan, waardoor ze niet durfde te weigeren. Ook werd haar familie bedreigd en geslagen.

“We zien dat de meisjes steeds jonger worden. Bij een laatste politie actie troffen we zelfs meisjes van 14 en 15 jaar aan in safe houses,” zo vertelt politie rechercheur Franz Vandelook. Hij werkt al sinds de jaren ’90 voor het Team Afrika in Brussel, dat zich richt op West- Afrikaanse mensenhandel. Reporter Radio ging mee op patrouille in de hoerenbuurt rondom het Brusselse Noord- Station. “Het is niet te vergelijken met andere prostitutie-milieus. De meisjes zijn vaak ongeletterd, zeer jong, volledig afhankelijk van hun ‘Madame’ en diens netwerk. […] Ze hebben alleen contact met andere Nigeriaanse meisjes in hun huis of de klant.”

Moeizame opsporing

Opsporing verloopt moeizaam. ““Het probleem is dat die slachtoffers niet durven te praten,” vertelt rechercheur Vandelook. “ Ze worden geslagen en bedreigd […] maar zijn ook bang gemaakt door het voodoo ritueel: ze geloven dat er iets ernstigs gebeurt met hun familie als ze hun reis niet terugbetalen.” Het lukt Vandelook daardoor slechts zo’n zeven keer per jaar om een meisje uit de prostitutie te halen.

Frank Noteboom van het Centrum tegen Kinder & Mensenhandel vindt dat er vooral een probleem is met de opsporingstactiek in Nederland. “Er is sowieso te weinig capaciteit bij de politie en te weinig kennis van de West- Afrikaanse cultuur.” Zo’n 90% van het aantal aangiftes van Nigeriaanse slachtoffers van mensenhandel wordt in Nederland geseponeerd door gebrek aan kennis of bewijs. Noteboom opteert onder andere voor een soortgelijk ‘Team Afrika’ zoals in België, die meer onderzoek doet naar de West- Afrikaanse gemeenschap in Nederland.

Reporter Radio (KRO-NCRV) is op zondag 10 september te horen om 19:00 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie