Economie
BNNVARA

'Een circulaire economie gaat over meer dan recyclen'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Een circulaire economie gaat over meer dan recyclen'

De online-klimaattop start vandaag. Een van de doelen waar we in Nederland aan werken is een volledig circulaire economie in 2050. Dat loopt nog niet zo denderend, blijkt uit cijfers van het Planbureau van de Leefomgeving. Zijn we te ambitieus of moeten we beter ons best doen? In De Nieuws BV praat Natasja Gibbs hierover met onderzoeker bij het Planbureau voor de Leefomgeving, Aldert Hanemaaijer en met kandidaat-Kamerlid voor het CDA, Henri Bontenbal.

Hanemaaijer legt uit hoe een circulaire economie er in de praktijk uitziet: "Circulaire economie gaat over grondstoffen en efficiënter omgaan met die grondstoffen. Een deel daarvan vinden we eigenlijk al heel normaal, dat gaat over recyclen, maar een circulaire economie gaat over meer dan alleen recyclen."

Hanemaaijer: "Het gaat ook over levensduur verlenging van producten." Volgens Hanemaaijer ligt dit niet alleen bij de consument, maar ook zeker bij de producent.

Verbruik van grondstoffen

Uit het rapport van Planbureau voor de Leefomgeving, over de staat van circulaire economie in Nederland, blijkt dat een aantal trends nog niet de goede kant op gaan. Vooral bij het verbruik van grondstoffen is nog veel ruimte voor verbetering. "In 2030 willen we de hoeveelheid grondstoffen gehalveerd hebben, maar momenteel gaat de hoeveelheid grondstoffen die we gebruiken nog niet naar beneden", zegt Hanemaaijer.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ambitie te groot?

Bontenbal vindt de ambitie voor een totale circulaire economie in Nederland in 2050 niet te groot. "Die doelen hebben we echt nodig. Uiteindelijk wordt het pas geloofwaardig als je voor de komende 5 jaar een programma neerlegt wat daarnaar op weg gaat. Lange termijn doelen zijn zeker nodig, maar als dat niet gepaard gaat met wat je de komende jaren concreet gaat doen, is het een loze belofte."

Bontenbal: "Je ziet dat Europa een hele belangrijke rol speelt in het stellen van normen aan producten. Europa zegt ook dat je als producent verantwoordelijk moet zijn voor je hele keten. Als de consument het product dus weggooit, moet je iets met recycling gaan doen."

Volgens het rapport van PBL is er 'dwang en drang' nodig om de transitie naar een circulaire economie tijdig te laten slagen. Hanemaaijer: "Wat we zien is dat er nu vooral vrijwillige instrumenten worden ingezet en dat is aan de start van een grote overgang prima." Hanemaaijer zegt dat er strengere maatregelen nodig zijn voor de grote ambitie op het gebied van circulaire economie.

Verantwoordelijkheid

De verantwoordelijkheid voor de transitie naar een circulaire economie ligt volgens Bontenbal bij verschillende partijen: "Uiteindelijk zullen we het allemaal moeten doen. Ik als consument kan bijvoorbeeld een refurbished iPhone kopen in plaats van een nieuwe. Maar de overheid moet ook zeker iets doen." In het CDA-verkiezingsprogramma zal 'het recht op reparatie' worden opgenomen. "Daarmee stel je eigenlijk consumenten in staat om met hun product naar de fabrikant te gaan als het kapot is en daarmee dwing je fabrikanten om producten bestendig voor de toekomst te maken."

Tot slot zegt Hanemaaijer nog het volgende: "Een hele belangrijke boodschap is dat de circulaire economie een hele belangrijke bijdrage kan leveren aan het klimaatprobleem".

circulaire economie

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie