appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Zoektocht naar een vaccin: the race is on!

NPO Radio 1
zaterdag 11 april 2020 | AVROTROS | redactie dr Kelder en Co Twitter

Alleen een vaccin tegen het coronavirus kan ons verlossen van de sociale isolatie. "Daarmee kun je iemand immuniteit geven. Er zijn nu 44 mogelijke vaccins aangekondigd bij de WHO", zegt microbioloog dr. Rosanne Hertzberger, in dr Kelder en Co.

Een deel van die kandidaat-vaccins berusten op oude technieken, die al eerder zijn gebruikt. "Bijvoorbeeld de techniek voor het vaccin van mazelen. Maar er zitten ook technologieën tussen die we nog nooit eerder in vaccins hebben gezien", vervolgt ze.

Nabootsen

"Bijvoorbeeld de DNA- en RNA-technologie. Dan boots je de infectie na door een piepklein stukje erfelijk materiaal van het virus in te brengen. Je lichaam denkt dan: hé ik ben geïnfecteerd door een coronavirus. Vervolgens wordt het stukje aan je  immuunsysteem gepresenteerd, dat allemaal antistoffen aan gaat maken."

dr. Rosanne Hertzberger: alle ballen op het vaccin.

"Het is een soort signalement van de dader: als je deze ziet: grijp hem!", zegt Hertzberger. "Maar het is een hele nieuwe technologie. Er is nog nooit eerder een RNA-vaccin in honderdduizend armen verdwenen. Dus zeldzame bijwerkingen kennen we niet, ook hoe goed het werkt weten we eigenlijk niet." Het is dus zeker nog geen heilige graal, doordat het zo nieuw is, is er nog veel onzekerheid.

Duurt lang

Of het echt gaat werken moet de praktijk dus uitwijzen. "Maar dit zijn precies de technologieën die je op de plank wilt hebben liggen voor toekomstige uitbraken, want die komen er zeker", zegt Hertzberger. 

"Als er nou zoveel kennis en technologie is samengebald, al die 44 kogeltjes die op dat virus af worden gevuurd, dan kan het toch bijna niet anders dan dat de oplossing er heel snel is", vraagt dr Kelder.

"Ik wilde positief afsluiten, maar er zijn virussen die miljoenen doden hebben veroorzaakt, bijvoorbeeld HIV, waar nog steeds geen vaccin tegen gevonden is. Het is dus niet zeker dat het ooit gaat lukken, maar the race is on."

dr. Rosanne Hertzberger: alle ballen op het vaccin.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1