Onderzoek
BNNVARA

'Let op met het consumeren van negatief nieuws'

foto: pixabayfoto: pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Let op met het consumeren van negatief nieuws'

Overheden over de hele wereld proberen het coronavirus in bedwang te houden, alleen wordt er één bedreiging over het hoofd gezien: de media.

Het nieuws over de pandemie kan ervoor zorgen dat jouw weerstand omlaag gaat, terwijl we die juist nu zo hoog mogelijk willen hebben. Dit bespreekt Patrick Lodiers in De Nieuws BV met neuropsycholoog Erik Scherder en met de ombudsman van het NRC, Sjoerd de Jong.

Hoe het kan dat nieuws invloed heeft op de gezondheid van mensen wordt uitgelegd door Erik Scherder: "Als de bevolking merkt dat de angst en de stress alsmaar meer toeneemt door berichtgeving, waar je geen enkele controle op hebt, zal die stress ertoe leiden dat je meer stress hormonen aanmaakt. Zoals bijvoorbeeld cortisol."

"Die stress leidt ertoe dat als je maar door en door blijft gaan. Dat een aantal gebieden in het brein, de neuronale netwerken, minder goed functioneren. Dat betekent dat dingen als rustig blijven redeneren en overzicht houden naar beneden gaan. En je angstgebieden, die normaal gesproken keurig onder controle zijn, die worden steeds actiever."

"Dat betekent dus dat het op termijn een negatief effect kan hebben op je totale gezondheid en je afweersysteem, want dat gaat dan juist naar beneden."

De honger naar informatie

Onbudsman bij het NRC, Sjoerd de Jong, geeft aan dat er juist heel veel vraag is naar nieuws over de pandemie. "Er is een enorme honger van mensen naar informatie. De bezoekersaantallen op de site die zijn gigantisch en je ziet ook dat veel meer mensen een abonnement nemen", aldus De Jong.

Tips voor de journalist

De Jong heeft suggesties waar journalisten op moeten letten bij het brengen van nieuws in deze tijd: "Je moet spaarzaam zijn met prognoses en je moeten uitkijken met krantenkoppen zoals 'als wij dit krijgen gaan we allemaal dood'. Dat kan onnodige angstgevoelens veroorzaken."

"Ook de sterftecijfers die je nu dagelijks ziet. Dat is heel nuttig, mensen hebben die informatie nodig, maar je moet het niet te zwaar aanzetten in bloedrode cijfers, of iets dergelijks. Dan creëer je ook onnodige angst."

Een positieve insteek

"Overal zie je nu praktische tips, over hoe je nu om moet gaan met je thuisblijf situatie. En dat zijn hele positieve stukken waarin je allerlei tips krijgt aangereikt", haalt De Jong aan. "Ik denk dat dat belangrijk is, want dat geeft mensen juist een handvat om zelf iets te doen en dat vermindert het gevoel van hulpeloosheid en dat je overgeleverd bent aan een onbegrijpelijke en slechte wereld."

Scherder is het hier mee eens: "Dit is ook juist de kracht van de media, dat je kan laten zien wat je kan doen en een positieve insteek brengen van: ga niet bij de pakken neer zitten."

Angst wordt hoger

Toch komt Scherder veel nieuws tegen waarvan hij denkt dat het een negatief effect zal hebben op onze weerstand. "Zoals gisterenavond bijvoorbeeld, het journaal opent met het aantal doden, dat vind ik echt super bezwarend. Want het is in geen enkele verhouding tot wat normaal gesproken het aantal doden is."

"Maar dan zien we bijvoorbeeld daarnaast een verpleegkundige, een fantastisch persoon, maar die vertelt dat nu de IC wordt bemand door mensen die eigenlijk geen kennis van zaken hebben. En dat we dus eigenlijk nu met mensen werken die de kennis niet hebben. Dan denk ik wat heb ik hieraan als kijker?"

"Behalve dat ik nog angstiger word omdat ik nu dus merk, dat als ik er kom te liggen er misschien mensen mij zullen helpen die niet opgeleid zijn. Ik kan er niets aan doen, het punt wordt gemaakt, de angst wordt hoger en ja, that's it."

Waarschuwende functie

De Jong reageert: "Journalistiek heeft ook een waarschuwende functie. Nieuws brengen kan ook mensen attenderen op dingen die verbetert moeten worden of dingen die in de praktijk haperen en ook negatieve consequenties kunnen hebben en waar iets aan moet gebeuren, dat is ook een functie van, tussen aanhalingstekens, slecht nieuws."

Kijk naar positieve bijdragen

Scherder merkt dat het nieuws ook invloed heeft op zijn eigen angsten: "Ja zeker, ik ben wat angstig aangelegd." Voor advies over hoe we om moeten gaan met al het nieuws in deze tijd kunnen we ook bij hem terecht: "Beperk het innemen van nieuws en kijk vooral in de media naar de positieve bijdragen en de tips over hoe je het thuis beter doet."

"Er verschijnen hele grote stukken over wat je er zelf aan kunt doen en dat geeft ook weer een gevoel van een beetje meedoen. En dat is ook heel belangrijk dat je niet alleen maar denkt het overkomt ons, maar dat je ook denkt, kop op, we kunnen er zelf proberen wat aan te doen. In de zin van weerstand en afweer, dat dat ook wat beter wordt."

Negatief nieuws is slecht voor de gezondheid

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie