appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Parkinson: een door mensen gemaakte ziekte

youtube
zaterdag 14 september 2019 | AVROTROS | redactie dr Kelder en Co Twitter

50 duizend mensen in Nederland hebben de ziekte van Parkinson. Dit aantal gaat enorm groeien volgens professor Bas Bloem. Doordat we ouder worden en er steeds meer bekend wordt over de oorzaken van parkinson. Volgens Bloem is de hersenziekte een "man made disease" en komt deze pas voor sinds de industriële revolutie.

Jortcast #158 - De parkinson pandemie

In China bijvoorbeeld is de ziekte bezig met een verdubbeling in de afgelopen 10-15 jaar. Het wachten is dus op de pandemie volgens Bloem.

Google 

Dankzij een miljoenensubsidie van een  bedrijf onder de paraplu van Googles moederbedrijf Alphabet kan Bloem zijn onderzoeksgroep op zoek gaan naar de oorzaken van Parkinson. De darmen worden gezien als belangrijke factor.

Programma item: 1

"Geef je een muis met een steriele darm met parkinson besmette eiwitten dan gebeurt er niets. Geef je een muis poep van een parkinsonpatiënt dan krijgt hij een hele erge vorm van de ziekte." Ook het verwijderen van de blindedarm rond je 20e zorgt dat mensen later geen parkinson krijgen. 

Parkinson professor Bas Bloem

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1