appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Lowlands-urine is goud waard voor deze onderzoeker

ANP
donderdag 15 augustus 2019 | AVROTROS | Redactie EenVandaag Twitter

De camping van Lowlands is weer geopend. Door de regen komen er waarschijnlijk minder bezoekers, maar alsnog reizen veel festivalfans naar Biddinghuizen. En veel mensen betekent veel toiletbezoeken. Deze onderzoeker is daar heel blij mee.

Urine op Lowlands is goud waard voor onderzoeker Chris Slootweg

De urine van Lowlands-bezoekers is de komende dagen goud waard voor onderzoeker Chris Slootweg van de Universiteit van Amsterdam. "We willen laten zien dat je het heel goed kunt recyclen."

Fosfaat opvangen en scheiden

Samen met een team van onderzoekers vangt Slootweg in een speciale toiletruimte de urine van festivalgangers op. "We hebben de Lowlandsgangers hard nodig. Gelukkig zijn we het enige toilet dicht in de buurt van de Alpha-tent."

In een grote container komt alle urine samen. "In de nacht voegen we er dan magnesium aan toe. Op die manier kunnen we fosfaat uit de urine halen." Het fosfaat zakt naar de bodem en is dan makkelijk te scheiden. En dat fosfaat kunnen we erg goed gebruiken.

Bijna op

Fosfaat is een belangrijke grondstof die schaars aan het worden is in Europa. "Alleen in Finland staat nog een fosfaatmijn, die langzaam leeg raakt. Maar we scheiden fosfaat dus ook met ons lichaam af, en dat kan je op een circulaire manier goed opvangen."

Opgevangen fosfaat kan vervolgens ingezet worden als kunstmest. "Maar als het in het milieu terecht zou komen, kan het ook leiden tot algengroei. We willen dat voorkomen door het eerder op te vangen en dus te recyclen." Dat is dan ook het voornaamste doel van het onderzoek. "We zoeken de oplossing van een milieuprobleem, ook worden we hierdoor minder afhankelijk van de import van fosfaat uit de mijn."

Zuiverheid

Maar om het fosfaat te kunnen gebruiken, moet het wel zuiver zijn, zegt Slootweg. "We vermoeden dat er op Lowlands medicijnresten of andere pillen aan te treffen zijn in de urine. Onze hoop van het onderzoek is dat die middelen niet in het teruggewonnen fosfaat terechtkomen." Is de fosfaat zuiver, dan kan het later gebruikt worden.

Urine op Lowlands is goud waard voor deze onderzoeker

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1