appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Slachtoffers spreken de Dalai Lama over seksueel misbruik

Marlies Bosch
vrijdag 14 september 2018 | KRO-NCRV | Jolien de Vries Twitter

Vandaag zijn slachtoffers van seksueel misbruik door boeddhistische leraren in gesprek gegaan met de Dalai Lama. Zij hebben een boekje aan hem gegeven met persoonlijke verhalen over wat hen is overkomen. Ook hebben zij een petitie aangeboden met de naam #MeTooGuru die door meer dan 1.350 mensen is ondertekend. 

De Dalai Lama ontving vanmorgen vier van de twaalf initiatiefnemers in Rotterdam. Het gaat om drie Nederlandse vrouwen en een man uit België. "De start van het gesprek was moeizaam", vertelt Oane Bijlsma, een van de slachtoffers na afloop. "Gaandeweg het gesprek verbaasde de Dalai Lama zich over dingen die we vertelden. Hij schrok vooral van verhalen over het misbruik van kinderen en minderjarigen. Ik denk dat hij in een bubbel leeft en dat lang niet alles bij hem terecht komt."

Een initiatiefnemers van de petitie is Cecile, een vrouw die meerdere keren zegt misbruikt te zijn door haar boeddhistische leraar. In juni vertelde zij haar verhaal in onze uitzending. 

#MeTooGuru: Je accepteerde alles wat hij deed

Reporter Radio

Met het initiatief hoopt Cecile dat er op een structurele manier aandacht komt voor misbruik binnen het boeddhisme. "In mijn geval ben ik heel erg misleid. Ik wil dat graag aan de Dalai Lama voorleggen, dat hij weet hoe erg het is." Naast Cecile was Chris uit Groningen ook bij de ontmoeting aanwezig. Zij hoopt dat de Dalai Lama slachtoffers van seksueel misbruik erkent en dat hij zich distantieert van bepaalde lama’s (religieuze leraren, red.).

"Mensen hebben vertrouwen in de Dalai Lama en daardoor ook vertrouwen in de lama's waar hij mee omgaat. Er bevinden zich nogal wat wolven in schaapskleren binnen zijn gelederen. Als hij handenschuddend op foto’s staat is dat dat heel pijnlijk is voor slachtoffers." 

Slachtoffers

Meer verhalen van slachtoffers van misbruik in de #MeTooGuru: in de ban van de leraar in Reporter Radio, zondag om 19.00 uur op NPO Radio 1. 

De achternamen van Chris en Cecile zijn bij de redactie bekend. 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1