Winterspelen 2018

Bert Timmerman, als scheidsrechter naast de schaatsbaan

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bert Timmerman, als scheidsrechter naast de schaatsbaan

Hij is al jarenlang scheidsrechter voor de Internationale Schaatsunie op de grote toernooien en daar krijgt Bert Timmerman nu de ideale beloning voor. Hij debuteert op de Olympische Winterspelen in Pyeongchang.

"Dit is echt een beloning, na jaren grote toernooien te hebben gedaan is dit het summum voor ons," vertelt Bert Timmerman in RadiOlympia. "We hebben drie Nederlandse A-scheidsrechters dus is de concurrentie om hier te mogen te zijn heel groot."

Volgens Bert Timmerman is het niet gek dat de Nederlandse scheidsrechters zoveel grote toernooien mogen doen. "We hebben bijna elk weekend een wedstrijd, dus dat maakt ons een stuk beter dan de rest." Timmerman is begonnen bij de plaatselijke ijsclub in Ammerstol. "Via de ijsclub ben ik in het ijswereldje beland. Ze zochten gekwalificeerde juryleden en daarom heb ik me, samen met een paar andere leden, aangemeld voor een cursus. Na afloop ben ik nog een cursus gaan doen, maar die kon ik alleen volgen in combinatie met een scheidsrechterscursus. Hierna kreeg ik m'n eerste wedstrijdjes toegewezen."

In de eerste jaren is het voor een scheidsrechter vooral belangrijk om veel ervaring op te doen. In de loop van de tijd wordt je in de gaten gehouden door de KNSB en er wordt een dossier opgebouwd met verslagen over je functioneren als scheidsrechter. Hoe beter je wordt, hoe betere wedstrijden je krijgt.

Mis niets van de Winterspelen, download onze app!

Met de vernieuwde NPO Radio 1-app kijk en luister je altijd en overal naar NPO Radio 1. Lees het laatste nieuws en de beste achtergrondverhalen. Download de app

Onpartijdig

Scheidsrechter, is ook op het hoogste niveau, vrijwilligerswerk. "Zelfs bij de Olympische spelen is het vrijwilligerswerk. Ik krijg wel een vergoeding, maar moet gewoon snipperdagen opnemen," vertelt Timmerman, die sinds 2008 een internationale scheidsrechter is.

Bij het voetbal is het zo dat scheidsrechters het toernooi moeten verlaten zodra hun eigen land in de knock-out fase terecht komt. Bij schaatsen is dat, gelukkig voor Timmerman, niet zo. Ondanks dat er wel degelijk een vlaggetje achter zijn naam staat, hebben de scheidsrechters een neutrale status."Ik kijk vooral naar de kleuren en niet naar de nationaliteiten," vertelt Timmerman.

"Je staat er met andere ogen naar te kijken," vertelt Timmerman. "Soms vragen mensen wel wie er heeft gewonnen en dan moet ik echt diep in mijn geheugen graven. Je beleeft de wedstrijd op een hele andere manier."

Zijn taken tijdens de wedstrijd is het opletten dat het voor iedereen gelijk is. "Als het goed is, hoef ik niks te doen. Mocht er iets gebeuren, een foute wissel bijvoorbeeld, dan ben ik als hoofdscheidsrechter diegene die de beslissing maakt."

Loting

Een dag voor de wedstrijd verschijnt de loting. Bij RadiOlympia vroegen ze zich af hoe dat eigenlijk zit. Timmerman legt uit hoe het precies in zijn werk gaat. "De schaatsers worden ingeschreven vanuit de nationale Olympische comites. We verdelen de schaatsers in verschillende groepen. Zo krijg je een groep met snelle schaatsers en een groep met minder snelle.

Bij lange afstanden zitten er vier schaatsers in een groep en bij korte afstanden zijn dat er zes. Uit de eerste groep worden de eerste ritten geloot enzovoort. De loting gaat in Zuid-Korea handmatig. Dat betekent dat er een bak is waarin blokjes zitten met verschillende nummers. Die nummers horen dan weer bij de verschillende schaatsers.Om het zo eerlijk mogelijk te laten verlopen is de loting volledig openbaar.

Bert Timmerman, scheidsrechter bij het schaatsen

Ster advertentie
Ster advertentie