Sport
NOS

'Schaatsen in een afgeladen vol Thialf is bijzonder, maar je wil graag sterke concurrentie'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Schaatsen in een afgeladen vol Thialf is bijzonder, maar je wil graag sterke concurrentie'

De Nederlandse vrouwenploeg heeft in Heerenveen de Europese titel op de ploegenachtervolging gepakt. Met een tijd van 2.55,70 gaven Joy Beune, Irene Schouten en Marijke Groenewoud de concurrentie geen kans. Een kanttekening: echte wereldtoppers als Canada en Japan zijn afwezig bij de EK. "Schaatsen in een afgeladen vol Thialf is bijzonder, maar je wil graag sterke concurrentie."

Het Nederlandse trio schaatste soeverein naar de Europese titel op de ploegenachtervolging. Joy Beune, Irene Schouten en Marijke Groenewoud werkten de zes rondjes liefst 6,6 seconden sneller af dan Duitsland, dat de tweede tijd klokte. Het drietal uit Zwitserland pakte een bronzen medaille.

Bijna zeven seconden sneller zijn dan de concurrentie; het is een groot verschil op de ploegenachtervolging. Beune, Schouten en Groenewoud klokten daarmee de vijfde tijd ooit gereden op de ijsbaan van Thialf.

Drie keer gecheckt

Zo maakte het drietal de favorietenrol waar. Misschien nog wel belangrijker: in hun derde race in deze samenstelling kwamen ze met een geldige eindtijd over de finish. De vorige twee races eindigden in diskwalificatie na onhandige fouten van Beune. De 24-jarige schaatsster gaf zondagmiddag na het EK-goud aan dat ze zenuwachtig was geweest. "We hebben van tevoren alles drie keer gecheckt."

Rekening houdend met de voorgeschiedenis kan het drietal, Beune in het bijzonder, tevreden terugkijken op de race die op een klein foutje na vrijwel vlekkeloos verliep. Maar het moet gezegd: van grote concurrentie was in Heerenveen geen sprake, zegt ook NOS-analist Annouk de Rijk. Wereldtoppers Canada en Japan zijn immers niet van de partij op deze Europese kampioenschappen.

Quote

Je rijdt niet vaak in een afgeladen vol Thialf, toch wil je liever dat de concurrentie compleet is

NOS-analist Annouk de Rijk over de afwezigheid van wereldtoppers op de EK

"Als je de startlijst ziet, kan ik me voorstellen dat je denkt: goh, hier hoef ik bijna mijn bed niet voor uit te komen", aldus de voormalig langebaanschaatsster. "Maar je wil natuurlijk een goede rit laten zien en je rijdt niet zo vaak in een afgeladen vol Thialf. Dat is bijzonder en daar moet je van genieten. Toch wil je liever dat de concurrentie compleet is, dáár haal je voldoening uit."

Niet geschrokken

Gevolg is dat het Nederlandse drietal de EK-titel pakte zonder een bijster goede tijd te overleggen. De Rijk: "Ze weten zelf ook dat niemand daarvan is geschrokken en dat ze veel harder kunnen dan dit." De wereldkampioenschappen in februari bieden daar de kans voor, wanneer ze tot het uiterste zullen worden gedreven door de echte wereldtop.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie