Naar homepage
Winterspelen 2018

Oranje-schaatsers in halve finale ploegenachtervolging

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oranje-schaatsers in halve finale ploegenachtervolging

[NOS] Sven Kramer, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen krijgen woensdag de mogelijkheid hun olympische titel op de ploegenachtervolging te prolongeren. De drie olympisch kampioenen van de Spelen van Sotsji plaatsten zich in de Gangneung Oval voor de halve finales.

Het trio reed in de kwartfinales een tijd van 3.40,03. Daarmee eindigde de Nederlandse formatie als tweede. De topvier strijdt woensdag om de medailles. Nederland stuit dan in de halve finale op Noorwegen. De andere andere halve eindstrijd gaat tussen Zuid-Korea en Nieuw-Zeeland.

Er waren wat vraagtekens vooraf over het Nederlands trio. Koen Verweij (slechts elfde op de 1.500 meter) en Jan Blokhuijsen (zevende op de 5 kilometer) kwamen in Zuid-Korea nog niet overtuigend voor de dag. Kramer, olympisch kampioen op de 5.000 meter, moest in enkele dagen de teleurstelling van zijn mislukte 10.000 meter zien te verwerken.

Roest blijft reserve

De zieke bondscoach Geert Kuiper en zijn vervanger Arie Koops besloten niets te veranderen aan de samenstelling. Kramer, Blokhuijsen en Verweij stelden eerder dit seizoen bij de wereldbeker in Calgary plaatsing voor de Spelen veilig. Patrick Roest, die verrassend olympisch zilver op de 1.500 meter veroverde, bleef aan de kant.

Zondag moest er, in tegenstelling tot eerdere Spelen, een tijd worden neergezet. De beoogde tijd van het trio was 3.38, twee seconden sneller dan waarmee Nederland vorig jaar op dezelfde baan wereldkampioen werd (3.40,66).

Verweij zwakke schakel

Kramer, Blokhuijsen en Verweij kwamen daar niet aan. Kramer was beresterk, Blokhuijsen maakte een goede indruk, maar Verweij vormde de zwakke schakel. Nederland was lange tijd de snelste ploeg, maar leverde in de slotfase veel in. Kramer moest Verweij duwen om de snelheid erin te houden.

Zuid-Korea was de snelste in de kwalificatieronde met 3.39,29. Nederland hield Noorwegen 0,06 seconde achter zich.

Ster advertentie
Ster advertentie