Winterspelen 2018

Vandaag in Pyeongchang: koningsnummer bij de mannen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag in Pyeongchang: koningsnummer bij de mannen

Het spektakel van de 1500 meter bij de mannen begint precies op het middaguur. Voor Nederland ondernemen Koen Verweij, Kjeld Nuis en Patrick Roest een ultieme poging tot roem. Verder zijn er kwalificaties en mogelijke finales bij het shorttracken.

Hoeveel Nederlanders staan er op het podium nadat de laatste schaatser op het koningsnummer binnen is? Het is de vraag waar elke schaatsliefhebber mee in zijn hoofd zit. Nuis was op het olympische kwalificatie toernooi de snelste, is de huidige wereldkampioen en wordt aangewezen als favoriet. Maar het verschil met Verweij is niet groot en het is de vraag hoe beide heren met de druk omgaan.

De strijd voor goud wordt dus vermoedelijk tussen Verweij en Nuis uitgevochten. Maar er zijn genoeg schaatsers die hopen op een foutje van de favorieten of wie aan de bak gaan voor brons. Patrick Roest is er daar een van, maar ook nummer drie op de 5000 meter, Sverre Lunde Pedersen hoort daarbij. Die neemt het in de laatste rit op tegen een andere gevaarlijke outsider Joey Mantia.

Strijd om het goud

Nuis en Verwij starten beiden na de dweilpauze. Roest mag als enige Nederlander voor de pauze aan de bak. Hij start in rit vier en treft als tegenstander de Nieuw-Zeelander Reyon Kay. Nuis schaatst in de 14e rit tegen de Japanner Takuro Oda en Verweij treft in de 16e rit de Noor Johansson.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.



Naast de genoemde kansmakers staan er ook nog schaatsers op de startlijst die, net als Verweij, al een keer een plak hebben behaald op deze afstand. De Amerikaan Shani Davis start direct na de pauze en de rit daarna komt de huidig olympisch kampioen Zbigniew Brotka aan bod. Een andere outsider Denny Morrison wist de vorige spelen het brons te bemachtigen.

Sotsji

In Rusland was Nederland met vier schaatsers actief op het koningsnummer. We hielden daar één medaille aan over. Verweij wist het zilver te bemachtigen. Mark Tuitert werd 5e, Stefan Groothuis 12e en Jan Blokhuizen 13e.

Tijd voor Shorttrack

Naast het langebaanschaatsen wordt er ook vandaag weer elders geschaatst. De enige Nederlander die mogelijk in een finale aan de bak komt is Yara van Kerkhof. Zij plaatste zich als enige vrouw voor de kwartfinales op de 500 meter shorttrack.

De kwartfinales op de 500 meter shorttrack beginnen om 11.00 uur Nederlandse tijd. De halve finales starten om 12.10 uur en mocht ze de finales weten te halen dan mag ze ongeveer uur later weer het gevecht aangaan.

Gaat Sjinkie knechten?

Bij de mannen staat de kwalificatie voor de 1000 meter vanaf 11.26 uur op het programma. In de voorrondes proberen Sjinkie Knegt, Daan Breeuwsma en Itzhak de Laat zich te plaatsen voor de finales.

Ook voor de aflossing mogen de heren een poging doen tot kwalificatie. Vanaf 12.32 uur start de shorttrack aflossing van de 5000 meter. Naast Knegt, Breeuwsma en De Laat bemoeien ook Dylan Hoogerwerf en Dennis Visser zich daarmee.

Mis niets van de Winterspelen, download onze app!

Met de vernieuwde NPO Radio 1-app kijk en luister je altijd en overal naar NPO Radio 1. Je leest er het laatste nieuws en de beste achtergrond-verhalen.

Ster advertentie
Ster advertentie