Wetenschap & Techniek
NTR

Mars was in het verleden afwisselend nat en droog

foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS/CNES/CNRS/LANL/IRAP/IAS/LPGNfoto: NASA/JPL-Caltech/MSSS/CNES/CNRS/LANL/IRAP/IAS/LPGN
  1. Nieuwschevron right
  2. Mars was in het verleden afwisselend nat en droog

Mars droogde niet langzamerhand uit, blijkt uit nieuw onderzoek van de rover Curiosity. De planeet kende in zijn jonge jaren afwisselend natte en droge perioden.

De onderzoekers maakten gebruik van beelden van de Curiosity Rover, die in 2012 op Mars landde. Daarop zijn zeer oude rotsen te zien - zo'n 3,5 miljard jaar oud - die inzicht geven in de omstandigheden op de vroege Mars. Op de beelden is Mount Sharp te zien, een 6 kilometer hoge berg in de Gale krater. Hoe hoger je op de berg komt, hoe jonger de rotslagen. De opbouw van de berg geeft dus een beeld van de ontwikkelingen in het verleden.

Meer, duin, nat, droog

Daaruit blijkt dat er in de vroegste periode een meer moet zijn geweest in de krater. In de periode daarna ontstond een duinlandschap, maar nog weer iets later werd het klimaat op Mars weer vochtiger. Die afwisseling van droge en natte perioden hield enige tijd aan. Het onderzoek is gepubliceerd in Geology.

De resultaten zijn niet wat de wetenschappers hadden verwacht. Ze hadden gedacht dat Mars vanaf de beginperiode langzamerhand steeds droger is geworden, en noemen de nieuwe bevindingen 'opwindend en zeer interessant'. Oftewel: ze hebben er nog niet echt een verklaring voor. Gelukkig gaat de rover Curiosity Mount Sharp nog verder onderzoeken, wat hopelijk verdere inzichten gaat opleveren.

Curiosity, Perseverance, Ingenuity

Ondertussen is alweer een nieuwe Marsmissie gaande, die van Perseverance. Deze rover heeft ook een helicopter aan boord, Ingenuity. Deze helicopter moet op 12 april een tocht in het luchtruim van Mars gaan maken, de eerste op een andere planeet ooit.

Gerelateerd:

mars helikopter

Gerelateerd:

Water op mars en een bloedrode maan

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie