Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Met deze slimme nudges krijg je mensen de rechtszaal in

foto: pxherefoto: pxhere
  1. Nieuwschevron right
  2. Met deze slimme nudges krijg je mensen de rechtszaal in

Je kunt natuurlijk dreigen met hogere straffen als mensen niet komen opdagen voor hun rechtszaak. Maar met slimme gedragsbeïnvloeding bereik je misschien wel veel meer. In New York hebben ze al hoopgevende resultaten bereikt.

Elk jaar komen in de VS miljoenen mensen niet opdagen bij rechtszaken voor kleine vergrijpen. Zo'n 'failure to appear' (FTA) leidt vervolgens tot een arrestatiebevel. Maar in plaats van te dreigen met arrestatie of hogere boetes, kozen de onderzoekers in een nieuw experiment voor slimme 'nudges' - kleine aanpassingen die bedoeld zijn om het gedrag van mensen te veranderen. In dit geval veranderden ze de formulieren, en stuurden ze de gedagvaarde mensen een sms'je ter herinnering van de rechtszaak.

Het aangepaste formulier bevatte onder meer de waarschuwing dat niet opdagen zou leiden tot arrestatie, en een link naar een website met meer informatie. De sms'jes, die zeven, drie en één dag(en) voor de rechtszaak werden verstuurd, bevatten een herinnering met de datum van de rechtszaak, plus een wederom een waarschuwing dat op afwezigheid een bevel tot arrestatie zou volgen.

Nobele nudges met effect

Het aangepaste formulier zorgde ervoor dat het aantal gevallen van afwezigheid met 13% afnam. De sms'jes leidden zelfs tot een afname van 25%, schrijven de onderzoekers in Science. Een duidelijk aanwijzing dat nudging ook voor deze groep mensen goed kan werken. De uitvinder van nudging, econoom Richard Thaler, kreeg in 2017 nog de Nobelprijs voor Economie voor zijn werk.

Met opzet of per ongeluk?

Veel mensen denken dat gedaagden moedwillig niet komen opdagen bij hun rechtszaak. Vanuit dat idee zou je verwachten dat dit soort kleine nudges weinig effect zouden hebben. Veel criminologen denken echter dat de de gedaagden eerder wegblijven door min of meer toevallige factoren, of in ieder geval niet vanuit een vooropgezet plan. Dit onderzoek lijkt in het voordeel van de criminologen te spreken, aangezien de kleine aanpassingen meteen leiden tot een hogere opkomst.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie