Wetenschap & Techniek

Emoji’s helpen mensen met afasie

foto: 123rffoto: 123rf
  1. Nieuwschevron right
  2. Emoji’s helpen mensen met afasie

Stel je voor dat je plotseling niet meer goed kunt communiceren: mensen met afasie ervaren het. Om hen te helpen zal vanaf vrijdag de Wemogee (We-emoji)-app beschikbaar zijn. De app vervangt tekstuele zinnen door emoji combinaties, wat nuttig kan zijn voor mensen met de taalstoornis. Wetenschapsjournalist Gerda Bosman vertelt hier meer over in radioprogramma Nieuws en Co.

Weemogee: de app voor afasie-patiënten

Als je afasie hebt, functioneren één of meerdere delen van het taalsysteem in je hersenen niet meer. Dit komt vaak door een beroerte, een tumor of ander hersenletsel. Op dit moment zijn er wereldwijd zo’n 3 miljoen mensen met afasie.

Jezelf verstaanbaar maken

Afasiepatiënten gebruiken vaak gebarentaal of tekeningen om te communiceren, maar makkelijk is het niet. Door de vaak plotselinge onmacht om hun gevoelens kenbaar te maken, trekken de patiënten zich vaak terug. Met de app kunnen ze zich sneller verstaanbaar maken. Ze vullen emoji’s in die worden omgezet naar tekst voor de ontvanger en andersom. Zo krijgen de mensen met de taalstoornis een makkelijk te begrijpen emoji-conversatie te zien.

Database van emoties

Op dit moment zijn er al meer dan 140 zinnen, die te maken hebben met basisbehoeften en emotionele uitingen. Deze zijn ingedeeld in zes categorieën, zoals “eten en drinken” en “gevoelens”. Er wordt gewerkt aan het verder uitbreiden van de emoji-database.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dit artikel werd verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR)

Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co

Dinsdag en vrijdag rond 10.50 uur in de Ochtend

Ster advertentie
Ster advertentie