Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

Ontwikkeling A.I.: 'Zelfs de makers en wetenschappers vinden het snel gaan'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ontwikkeling A.I.: 'Zelfs de makers en wetenschappers vinden het snel gaan'

De ontwikkeling met artificial intelligence (A.I.) volgen elkaar razendsnel op. Het gaat zelfs sneller dan ontwikkelaars, makers en wetenschappers die eraan werken hadden verwacht, zegt Elger van der Wel in het Mediaforum van Spraakmakers. "We zouden het hier iedere dag over moeten hebben."

Enorme stappen

Waar A.I. een jaar geleden nog wat knullige filmpjes kon produceren, kunnen ze inmiddels bewegend beeld genereren waar zelfs het perspectief in klopt. Bij OpenAI, het bedrijf dat onlangs in opspraak raakte door verschillende hebben ze een model ontwikkelt om wiskundige problemen op te lossen. "Experts en makers zijn verbaast hoe goed dat model wiskundige problemen kan oplossen", zegt Van der Wel. "Dan ontstaat er angst: hebben we hier wel controle op?"

Volgens Van der Wel gaan de ontwikkelingen zo snel dat wij mensen en de maatschappij niet de tijd hebben om te snappen wat deze verandering voor ons gaat betekenen. "Die tijd hebben we helemaal niet."

Volgens de podcastmaker zijn er vanuit Sillicon Valley ook mensen die zeggen dat we wat A.I. betreft even op de rem moeten stappen zodat we als mensen kunnen bedenken wat we er wel en niet mee willen. "Maar het grote geld wint altijd." Ook bij het bedrijf OpenAi. dat ChatGPT ontwikkelde is inmiddels grotendeels in handen van Microsoft.

Quote

Als we zo doorgaan kunnen we over een paar jaar banen vervangen

Revolutie

De komst van A.I. wordt ook wel een revolutie genoemd en hoewel de ontwikkelingen razendsnel gaan, denkt Van der Wel dat er wel wat tijd is om na te denken, maar dat het wel nu moet gebeuren. "De industriële revolutie heeft ook tijd gekost, maar als we zo doorgaan kunnen we over een paar jaar wel hele banen vervangen.”

Waar bij de industriële revolutie een groot deel van de werkzaamheden door machines kon gebeuren, zal A.I. veel diensten werk kunnen overnemen. "We moeten dat gesprek nu echt verder op gang krijgen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie