Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Leonardo da Vinci was ook als wetenschapper een genie

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Leonardo da Vinci was ook als wetenschapper een genie

Vijfhonderd jaar geleden overleed de wereldberoemde kunstenaar en uitvinder Leonardo da Vinci. De meeste mensen kennen hem vooral als schilder van bijvoorbeeld de Mona Lisa en het Laatste Avondmaal, maar ook op het gebied van wetenschap was hij een absolute meester.

Terwijl zijn Europese tijdgenoten veel van hun kennis uit de bijbel of oude filosofische geschriften haalden, gebruikte Da Vinci al een van de belangrijkste principes uit de wetenschap: het nauwkeurig observeren en beschrijven van de wereld om hem heen.

Zo bracht hij heel nauwkeurig de anatomie van het menselijk lichaam in kaart. Daarnaast bedacht hij op basis van zijn observaties allerlei machines en apparaten, zoals de onderzeeboot en de vliegmachine.

Pas laat erkenning als wetenschapper

Da Vinci had dus veel kennis op het gebied van techniek en anatomie, maar toch is de wereld zijn wetenschappelijke prestaties pas vrij recent gaan erkennen. In Nieuws en Co vertelt historicus Joost Keizer van de Rijksuniversiteit Groningen hoe Da Vinci te werk ging en waarom hij in zijn tijd geen bekendheid kreeg als wetenschapper.

Leonardo Da Vinci: ook in wetenschap een wonderbaarlijk genie

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie