De Ronde van Vlaanderen als klimaatwetenschap
- Nieuws
- De Ronde van Vlaanderen als klimaatwetenschap
Als klimaatwetenschapper kun je je werk ook gewoon voor de buis doen. De jaarlijkse uitzending van de Ronde van Vlaanderen laat heel goed zien hoe het klimaat verandert.
In de uitzendingen tot 1990 waren de bomen nog grotendeels kaal. Daarna worden de bomen steeds groener. Vooral magnolia, berk, hagedoorn en haagbeuk staan de afgelopen decennia vaak al vol in bloei tijdens de Ronde van Vlaanderen.
De klassieker wordt in de regel begin april verreden, in de periode dat de natuur weer ontwaakt. De Belgische onderzoekers letten met name op bomen en struiken langs bekende stukken van de route. Op basis van de beelden maakten ze een schatting van het aantal bladeren en bloemen. Die gegevens combineerden ze met gegevens over het klimaat in Vlaanderen.
Vroege bloei voor sommige soorten goed
Het eerdere bloeitijdstip bleek nauw samen te hangen met de gemiddelde temperatuur, die in Vlaanderen sinds 1980 met 1,5 graden is gestegen. Voor sommige soorten pakt de vroege bloei goed uit, omdat het leidt tot een snellere groei en een grotere productie van hout. Maar de bladeren zorgen ook voor schaduw onder de bomen.
Een langere periode van schaduw kan weer invloed hebben op de planten en dieren die onder de bomen leven. Sommige planten kunnen bijvoorbeeld te weinig zon krijgen om in bloei te komen, met als gevolg dat insecten weer minder nectar kunnen vinden. Zo kunnen effecten zich door het ecosysteem verspreiden.
Same place, same time
De uitzending van sportevenementen zijn zeer geschikt voor dit soort analyses, omdat ze jaarlijks meestal op ongeveer dezelfde datum op dezelfde plek plaatsvinden. Ook de uitzendingen van marathons, golftoernooien en autoraces zijn daarom veelbelovend materiaal. Daarnaast kun je denken aan openluchtconcerten als Pinkpop of Lowlands.
De Tour de France, die aanstaande zaterdag begint, is minder geschikt. Het parcours is daar immers elk jaar anders.
Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap