Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

Tweedehands elektrische auto kopen? Nog tien jaar geduld!

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tweedehands elektrische auto kopen? Nog tien jaar geduld!

Nieuwe en tweedehands elektrische auto’s zijn vaak even duur: rond de 100 duizend euro. Dat terwijl volgens de doelstellingen van het Klimaatakkoord iedereen in 2030 elektrisch moet rijden. Kunnen we deze deadline wel halen als de tweedehandsmarkt maar niet op gang komt?

Fiscaal voordeel

In december werden er nog bijna vijfduizend Tesla’s en elektrische Jaguars en Audi’s verkocht. In januari, toen de bijtelling ongunstiger werd, waren dat er slechts tachtig. Dat komt door de belastingregels die vanaf januari zijn veranderd. Omdat de tweedehands auto nog uit 2018 komt, heeft die een lagere bijtelling. De fiscus stuurt op dit moment dus de verkoop van dure elektrische auto’s.

Geduld

Volgens Auke Hoekstra, onderzoeker aan de Technische Universiteit Eindhoven, moeten we nog even geduld hebben met het kopen van een 'betaalbare' tweedehands elektrische auto die ver kan rijden. "Ik zou zeggen: over ongeveer tien jaar kun je tweedehands terecht voor elektrische auto's die lange afstanden kunnen rijden zonder tussentijds opgeladen te worden."

Volgens hem is het nu al wel mogelijk om tweedehands een auto te kopen die 130 à 140 kilometer achter elkaar kan rijden. Dat kost je dan rond de 15 duizend euro volgens hem. "Je hebt dan een mooie auto met lage maandelijkse kosten, omdat hij weinig energie vreet." Hij heeft veel vertrouwen in de toekomst van elektrisch rijden. "Geloof me, over tien jaar dan ben je blij dat er zoiets goedkoops als een elektrische auto bestaat."

De staatssecretaris in Spraakmakers!

Aanstaande vrijdag is staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat te gast in Stand.nl. Ze zal vragen over elektrisch rijden beantwoorden en vertellen hoe zij er voor gaat zorgen dat we in 2030 allemaal elektrisch rijden.

Wil je ook meepraten met Spraakmakers? Sluit je aan bij onze community!

Ster advertentie
Ster advertentie