Wetenschap & Techniek
NTR

Gaat dit plantje de wereld redden?

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Gaat dit plantje de wereld redden?

Het waterplantje azolla zou weleens kunnen helpen bij het oplossen van ons klimaatprobleem, denken onderzoekers. Miljoenen jaren geleden zorgde het ook al eens voor afkoeling van de aarde.

Focus TV: Azolla

Azolla? Waarschijnlijk had je er nog nooit van gehoord. De snelgroeiende waterplant ziet er op het eerste gezicht ook niet zo bijzonder uit. Maar schijn bedriegt: waarschijnlijk heeft azolla miljoenen jaren geleden extreem veel CO2 opgenomen uit de atmosfeer, waardoor de aarde flink begon af te koelen.

Krokodillen op de Noordpool

Even terug in de tijd: zo’n 55 miljoen jaar geleden was het broeierig warm op onze planeet. Denk aan palmbomen en krokodillen rond de Noordpool. Maar niet veel later begon het plantje azolla massaal te groeien in de Noordelijke IJszee, denken onderzoekers. Het hele gebied moet bedekt zijn geweest met een groene deken van watervarens, misschien wel een miljoen jaar lang.

De azolla-plantjes die afstierven in de Noordelijke IJszee zonken naar de zeebodem en bleven daar liggen. Zo werden er grote hoeveelheden CO2 opgeslagen in de bodem, in plaats van in de atmosfeer terecht te komen. Daardoor daalde de hoeveelheid broeikasgas in de atmosfeer en werd het minder warm op aarde. Wetenschappers denken dat azolla op die manier zorgde voor een kantelpunt in ons klimaat.

Duurzaam veevoer en azolla-burgers

Kan de plant dit kunstje opnieuw uithalen en ons helpen in de strijd tegen klimaatverandering? Tv-programma Focus zoekt het vanavond uit. Focus Radio praatte er alvast over met presentatrice Elisabeth van Nimwegen en wetenschapsjournalist Ellen de Bruin.

Azolla is een bijzonder plantje met veel mogelijkheden, vertelt Van Nimwegen. Het groeit niet alleen razendsnel, maar zit ook vol met eiwitten. Daardoor is het heel geschikt om duurzaam veevoer van te maken, en op den duur misschien zelfs voedsel voor mensen. Van Nimwegen bakte zelf al een burger van azolla: "Die was best te eten, een beetje tuinkers-achtig."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Niet goed voor de biodiversiteit

Maar niet iedereen vindt het een goed idee om azolla op grote schaal te laten groeien, benadrukt de presentatrice. Het plantje laat namelijk weinig ruimte over voor ander leven in het water en is dus niet goed voor de biodiversiteit. "Die azolla groeit in no time, vormt een tapijt van zo’n 10-15 centimeter bovenop het water, en het water daaronder wordt heel zuurstofarm."

Vanavond zie je alles over azolla in tv-programma Focus, 20.45 uur op NPO 2. Lees op NPO Focus alvast meer over broeikasgassen en klimaatverandering.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie