Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Kan het achterdeurtje dicht voor de bodemschimmel die de banaan bedreigt?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kan het achterdeurtje dicht voor de bodemschimmel die de banaan bedreigt?

Schimmels bedreigen de wereldwijde bananenproductie en de productie van tientallen andere gewassen. Maar Amsterdamse onderzoekers lijken een manier te hebben gevonden om de deur dicht te houden voor schimmels. Plantenpatholoog Frank Takken licht zijn onderzoek toe in de podcast Kennis & Co.

#24 - De achterdeur dicht voor bodemschimmel die bananenproductie bedreigt - Kennis & Co

Frank Takken en consorten richtten zich op de verwelkingsziekte Fusarium, een schimmel waar veel planten geen weerstand tegen hebben. Eerder werd al de bananensoort Gross Michel weggevaagd door Fusarium. De bananensoort Cavendish - die 40 procent van de wereldproductie uitmaakt en voor miljoenen mensen een basisvoedsel is - blijkt ook niet ongevoelig voor de schimmel.

De Amsterdamse onderzoekers kozen voor een afwijkende aanpak, door zich juist niet op de weerstand van de planten te richten. In plaats daarvan onderzochten ze de vatbaarheid van de planten. Om in beeldspraak te blijven: ze keken niet hoe de plant met behulp van een wapenarsenaal de schimmel op afstand houdt (de weerstand) maar hoe de schimmel via een deurtje de plant bĂ­nnenkomt (de vatbaarheid).

Geen bijwerkingen

Ze ontdekten een aantal genen die de planten vatbaar maakten voor de schimmels. Die vormden als het ware het achterdeurtje waar het schimmel door naar binnen kon. Schakelden de onderzoekers zo'n gen uit, dan bleken de planten niet meer vatbaar. "Het mooie van deze ontdekking is dat de plant prima zonder dit gen kan en je dus geen bijwerkingen ziet en de plant normaal groeit en bloeit", legt Frank Takken uit.

De nieuwe methode is nu uitgeprobeerd bij de tomaat en de zandraket. Verder onderzoek moet uitwijzen of het bij de bananenplant net zo werkt, maar de onderzoekers zijn hoopvol en hebben inmiddels patent aangevraagd op hun aanpak. 'We denken dat dit breed toepasbaar is", zegt Takken daarover.

Wil je precies weten hoe de wetenschappers erin slaagden om de achterdeur van de planten dicht te krijgen? Luister dan naar de hele aflevering van Kennis & Co:

#24 - De achterdeur dicht voor bodemschimmel die bananenproductie bedreigt - Kennis & Co

Kennis & Co is de wetenschapspodcast van de NOS en NTR. Wetenschapsjournalist Jop de Vrieze praat je daarin wekelijks bij over het belangrijkste en leukste nieuws uit de wetenschap. Met elke week een wetenschapper te gast die een belangrijke wetenschappelijke ontwikkeling belicht.

Ster advertentie
Ster advertentie