Met deze bacteriën kun je CO2 uit de lucht halen
- Nieuws
- Met deze bacteriën kun je CO2 uit de lucht halen
Wetenschappers zijn erin geslaagd bacteriën zo te veranderen dat ze leven op CO2. Dat schrijven ze vandaag in het vakblad Cell.
E. coli – de troetelbacterie van wetenschappers, omdat hij zo makkelijk is te manipuleren - leeft normaal op suiker. Met behulp van genetische veranderingen lukte het de Israëlische wetenschappers om de bacterie een voorkeur voor CO2 als voedingsstof te geven.
Voor de liefhebber: de wetenschappers voegden genen toe voor een enzym die CO2 omzet in biomassa. Tegelijkertijd verwijderden ze genen die nodig zijn voor het omzetten van suikers. De bacteriën werden vervolgens in het lab een aantal maanden aan hun lot overgelaten. Ze bleken gewoon door te groeien, zonder suiker nodig te hebben.
Nog geen oplossing voor klimaat
De aangepaste bacteriën zullen nog niet meteen een oplossing voor het klimaatprobleem vormen: op dit moment stoten ze in totaal nog steeds meer CO2 uit dan ze opnemen en omzetten. Maar de onderzoekers denken dat het met de nodige aanpassingen in de toekomst mogelijk moet zijn om die CO2-uitstoot van de bacteriën terug te brengen, zodat de hoeveelheid CO2 netto afneemt.
Nederland haalt CO2-doelstelling bij lange na niet
Niet alleen het afvangen van CO2 is een veelbelovend aspect van dit onderzoek, maar ook het eindproduct dat de bacteriën leveren. Behalve biobrandstoffen kunnen bacteriën bijvoorbeeld ook zorgen voor de productie van insuline – het hormoon dat zorgt voor een verlaging van de bloedsuikerspiegel. Weer andere bacteriën kunnen vervuilde grond reinigen:
Video niet beschikbaar
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in de podcast Focus Wetenschap