Wetenschap & Techniek

''s Werelds oudste kunst bedreigd door grondstofwinning'

NOSNTR
foto: Nature / Ratno Sardifoto: Nature / Ratno Sardi
  1. Nieuwschevron right
  2. ''s Werelds oudste kunst bedreigd door grondstofwinning'

Afgelopen december was het nog wereldnieuws: op het Indonesische eiland Sulawesi vonden archeologen de oudste grottekening ooit waar mensen en dieren op staan. Nu luiden wetenschappers de noodklok: de meer dan 40.000 jaar oude tekeningen 'brokkelen voor onze ogen af', waarschuwen ze.

Het probleem is de ligging van de grottekeningen: op land dat gecontroleerd wordt door een cementbedrijf. Dat bedrijf, Tonosa, bepaalt ook wie de grottekeningen mag bezoeken. Hoewel het bedrijf zich coöperatief opstelt, gaat de winning van grondstoffen in het gebied gewoon door.

Stof en uitstoot

Het stof van de delfstofwinning vormt de grootste bedreiging voor de tekeningen, samen met uitstoot van de daarvoor gebruikte voertuigen. Dat zegt Maxime Aubert, een van de archeologen die de vondst van de tekeningen in december wereldkundig maakte, deze week in de Guardian.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wetenschappers spreken van een ‘alarmerende achteruitgang’ van de grottekeningen. Op sommige plekken verdwijnen elke maand stukjes van 2 tot 3 centimeter van de grotkunst.

Bovendien is het niet uitgesloten dat er in het gebied nog meer, tot nu toe onontdekte, grottekeningen aanwezig zijn. Tonosa heeft beloofd het te melden zodra ze nieuwe grottekeningen vinden. Wetenschappers maken zich echter zorgen dat het bedrijfsbelang van Tonosa zwaarder zal wegen dan het culturele belang van de tekeningen.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie