Wetenschap & Techniek

Nieuwe elektropilletjes halen energie uit je maagzuur

foto: TBITfoto: TBIT
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe elektropilletjes halen energie uit je maagzuur

[NTR] Wetenschappers hebben nieuwe elektronische pilletjes gebouwd die energie halen uit maagzuur en niet langer uit een batterij. Je ingewanden meten, je op het juiste moment medicijnen toedienen, de pilletjes zouden het in principe allemaal moeten kunnen. George van Hal vertelt hierover bij De Ochtend.

Elektronische pilletjes bestaan al een tijdje, maar deze werken allemaal op batterijen. Daarnaast zijn de veiligheidsvoorschriften voor elektronische pilletjes heel streng. Daardoor duurt het nu langer voordat fabrikanten met een elektronische pil op de markt mogen komen.

Met de nieuwe ontwikkeling zou een mogelijk gevaar al weggenomen worden, namelijk dat de interne batterij van het pilletje zou beginnen te lekken. Want daarin zitten natuurlijk giftige stoffen.

De nieuwe batterijen hebben twee elektroden (een zinken en een koperen) die stroom doorgeven wanneer ze in contact komen met het maagzuur. Van Hal: “Je kunt het vergelijken met het citroenproefje dat je misschien als kind ooit hebt gedaan. Als je elektrodes in een citroen steekt, kun je daar ook een soort batterij van maken. Daar kun je er bijvoorbeeld een lampje mee laten branden. Dat het werkt, komt omdat een citroen net als je maagzuur heel zuur is.”

Bij de chemische reactie komt volgens Van Hal hooguit wat gas vrij waarvan de hoeveelheden zo klein zijn dat ze geen risico vormen. Hoewel de pilletjes al met succes op varkens werden uitgetest, zijn er nog geen tests met mensen geweest. Bovendien zijn de pilletjes voorlopig 4 centimeter lang. Letterlijk een serieuze pil om door te slikken dus.

Dit artikel werd verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR)

Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Dinsdag en vrijdag rond 10.50 uur in de Ochtend
Ster advertentie
Ster advertentie