Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Wetenschap 2020: het oudste bewijs van moderne mensen in Europa

foto: Tsenka Tsanovafoto: Tsenka Tsanova
  1. Nieuwschevron right
  2. Wetenschap 2020: het oudste bewijs van moderne mensen in Europa

In de laatste dagen van het jaar blikken we terug op een aantal wetenschappelijke hoogtepunten. Vandaag: de moderne mens vestigde zich ongeveer 45.000 jaar geleden al in Europa. Dat blijkt uit de vondst van botten, gereedschappen en sieraden in de Bulgaarse Bacho Kiro-grot.

Moderne mens verliet Afrika eerder dan gedacht

De vondsten zijn het oudste directe bewijs dat onze verre voorouders al zo lang in Europa leven: tussen de 43.650 en 45.820 jaar oud, misschien zelfs 46.940 jaar oud. Tot nu toe werden vondsten uit deze periode meestal toegeschreven aan Neanderthalers.

De vondsten wijzen erop dat de moderne mens en de Neanderthalers een periode tegelijkertijd in Europa hebben geleefd en elkaars gedrag beïnvloed hebben. Waarschijnlijk hebben de Neanderthalers van de moderne mens geleerd hoe ze halskettingen van de tanden van beren konden maken, suggereren de onderzoekers.

Eerdere vondsten in onder meer Italië en Groot-Brittannië wezen op een iets latere komst van de moderne mens naar Europa. Dat kan kloppen, want ze kwamen vanuit het oosten naar Europa, en zullen het huidige Bulgarije dus eerder bereikt hebben.

Koolstofdatering

De wetenschappers maakten gebruik van koolstofdatering, een methode waarmee je de ouderdom van organisch materiaal tot ongeveer 60.000 jaar oud kunt bepalen. Ook deden ze een DNA-analyse, om te kijken of de gevonden botten van mensen of dieren waren. Het onderzoek verscheen in het natuurwetenschappelijke tijdschrif Nature.

De Neanderthalers leefden waarschijnlijk al een paar honderdduizend jaar in Europa voordat de moderne mens arriveerde. Zo'n 40.000 jaar geleden stierven ze uit. Of eigenlijk niet helemaal: mensen van Europese afkomst dragen nog altijd een paar procent Neanderthaler-DNA bij zich.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op 11 mei.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie